AnnonsFrågor och svar

Komplexa byggen kräver bättre koll

11 maj 2022

Komplexa byggnader
Komplexa byggen innebär större risker för byggfel.

Nyproducerade bostadsrätter marknadsförs ofta som ett bekymmersfritt boende som är en bra investering för det enskilda hushållet. Men många nyproducerade bostadsrättsfastigheter är behäftade med byggfel som ofta beror på slarv och okunskap hos byggaren.

Orsaken till att just bostadsrätter drabbas av exempelvis läckande fasader, otäta takfönster och vattenskador i köken är enligt Boverket att bostadsrättshusen byggs i en modern stil med olika fasadmaterial, indragna balkonger, platta tak och takterrasser, och stora glasytor. Köken har många vattenanslutna maskiner som diskmaskin och kaffemaskiner.

– Här finns det en rad olika risker jämfört med om man bygger ett enkelt hus med sadeltak och släta fasader. Men i kommunerna kontrolleras högriskbyggena inte mer noggrant än lågriskbyggen, säger Mats Sjökvist på Boverket.

Projektet som lite skämtsamt kallas Våga vägra byggstart går ut på att bygginspektörerna i kommunerna ska kräva noggranna riskbedömningar och fler kontrollpunkter innan de ger startbesked till ett nybygge.

Kort sagt, de ska tillämpa Plan- och Bygglagen, PBL, som den är tänkt.

 

I Borätt3/22 som utkommer i början av juni finns en längre artikel om projektet, där tre kommunala bygginspektörer intervjuas.

Föregående artikel Hyreslagen går inte att avtala bort
Nästa artikel Fastighetsbolagen drar ner på byggandet

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här