AnnonsElectrolux Professional AB

Konflikt om amorteringskravet

12 okt 2022

Det pågår en konflikt om amorteringskravet mellan politikerna och cheferna för Finansinspektionen och Riksbanken. FI har en unik möjlighet att som myndighet ta fram förslag, men regeringen har trots det sista ordet.

Erik Thedéen, generaldirektör FI.

Efter att boräntorna på kort tid rakat i höjden har politikerna föreslagit lättnader på de olika amorteringskraven för bolån. Utspelen har fått FI att reagera. I helgen varnade FI:s generaldirektör Erik Thedéen i ”Ekots Lördagsintervju” för konsekvenserna om kraven luckras upp. Anledningen är att det skulle ge hushållen mer pengar kvar i plånboken – något som i sin tur motverkar Riksbankens försök att få ned inflationen med hjälp av räntehöjningar som är tänkta att dämpa hushållens efterfrågan.

Samtidigt har en majoritet av riksdagspartierna tidigare sagt att de på olika sätt vill lätta på amorteringskraven – inklusive de fyra partierna som just nu sitter i regeringsförhandlingar. Det skärpta amorteringskravet innebär att bankerna dessutom måste ta hänsyn till hur mycket du lånar i förhållande till din inkomst. Lånar du mer än 4,5 gånger din årsinkomst innan skatt så måste du amortera ytterligare 1 procentenhet utöver tidigare krav.

Som mest kan därför hushåll med nya bolån – om de har en skuldkvot över 450 procent och en belåningsgrad över 70 procent – behöva amortera 3 procent av lånet årligen.

 

Föregående artikel Framtidens boende med kvadratmetrar på de ”rätta ställena”
Nästa artikel Bopriserna i Stockholm kan bli lägre än före pandemin

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här