AnnonsMiele

Köptankar? Undersök föreningens lån

12 mar 2024

Bostadsrättsföreningar som har lån bundna vid låga räntor kommer sannolikt att stå inför högre räntekostnader när dessa lån omförhandlas till dagens räntenivåer. Denna förändring kommer inte bara att påverka medlemmarnas privatekonomi direkt varje månad, utan den kan även ha konsekvenser för dem som överväger att köpa en bostad i föreningen.

Förutom den direkta påverkan på privatekonomin är föreningens avgift en faktor som påverkar möjligheterna att få lån för bostadsköp. Om avgifterna är höga kan det innebära att man får låna mindre belopp än om avgifterna är låga. Det är därför viktigt för köpare att vara medveten om detta när de överväger att köpa en bostad i en förening.

Om avgifterna är höga kan det innebära att man får låna mindre belopp än om avgifterna är låga. Det är därför viktigt för köpare att vara medveten om detta när de överväger att köpa en bostad i en förening. Foto: Adobe Stock.

Många bostadsrättsföreningar har lån som är bundna, vilket innebär att de ännu inte har påverkats av de senaste årens räntehöjningar. För att undvika överraskningar när man köper en bostadsrättslägenhet är det klokt att undersöka föreningens lån och när de ska omförhandlas. Detta ger köparen en klarare bild av möjliga framtida avgiftshöjningar.

Genom att ställa frågor om föreningens lån till både mäklare och föreningens styrelse och själv göra beräkningar kan köparen få insikt i risken för ytterligare avgiftshöjningar på grund av föreningens kommande låneomförhandlingar. En ökad förståelse för föreningens ekonomi ökar chanserna till en lyckad bostadsaffär.

Utöver de vanliga frågorna om planerade renoveringar och avgiftshöjningar är det nu också relevant för lägenhetsköpare att fråga om föreningen har lån som ska omförhandlas under 2024. Detta för att undvika att missa eventuella avgiftshöjningar som ännu inte är planerade.

Samtidigt har åtta av tio fått sin avgift höjd, och för många helt oväntat eller dyrare än vad man trott – fastslår förvaltningsbolaget SBC.

Drygt var fjärde bostadsrättsägare, eller 27 procent, oroar sig för föreningens ekonomi. En ökning med 11 procentenheter jämfört med 2022. Detta fastslås i SBC:s årliga rapport ”Sveriges Bostadsrättsrapport” som presenteras på fredagen. Största skälen till oro är fortsatta räntehöjningar, följt av avgiftshöjningar och oförutsedda avgifter.

I rapporten uppger närmare åtta av tio att deras förening höjt avgiften det senaste året – för många, 18 procent, kom det oförväntat. Samtidigt uppger 21 procent att de hade förväntat sig en höjning, men att den blev högre än vad man trott.

Föregående artikel Förbjudet att hälla fett i avloppet
Nästa artikel Missa inte ”Energiåtervinning från spillvatten” – släpps den 19 mars

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här