En massiv korruptionshärva avslöjades i Södertälje i förra veckan, vilket bland andra Dagens Nyheter har rapporterat om. Enligt DN:s källor ska de nu häktade männen ha satt i system att köpa upp mindre fastigheter, göra lågbudgetrenoveringar och stycka upp husen i bostadsrätter – som sålts med stor vinst via bulvaner.
Tre mäklare, en revisor och en affärsman i fastighetsbranschen misstänks ha satt i system att lura bostadsköpare.
Boende i en bostadsrättsförening har råkat riktigt illa ut. Flera bostadsrättsinnehavare har tvingats lämna sina hem, på obestämd tid. Detta efter att kommunanställda tros ha både beviljat bygglov och sedan godkänt ombyggnader som inte uppfyller brandkraven. Dessutom är föreningens ekonomiska medel låsta eftersom föreningens revisor är bland de häktade.
Banken inblandad
Och som om inte det vore nog så misstänker polisen att bankmedarbetare också är inblandade i härvan. Föreningens medlemmar är helt enkelt omringade av kriminella individer som skott sig på deras bekostnad. Nu riskerar de mista både sina hem och sina pengar.
– Folk slängs ut på gatan och riskerar sina pengar för att kommunen är korrupt. Det minsta man kan begära är att de ordnar ersättningsbostäder, men hittills har vi inte ens fått en ursäkt, säger en av bostadsrättsinnehavarna som DN pratat med.
Handlingar försvann
Andreas Klingström, tillförordnad samhällsbyggnadsdirektör på Södertälje kommun och hans personal gick nyligen igenom akten till den aktuella fastigheten som såldes och byggdes om 2015. De blev ordentligt överraskade – både bygglov och underlag var försvunna.
– Vi hade förstås förväntat oss att hitta kompletta bygglovshandlingar inklusive brandskyddsdokumentation, säger han till DN.
Bristande kontroll
Historien som nu rullas upp visar på betydande brist på kontroll och ansvar. Det anser Louise Brown, VD Ansvar Säkerhet och antikorruptionsrevisor.
Hon ser två möjliga förklaringar till att detta kunnat hända: total avsaknad av kontroll i förvaltningen, eller att ansvariga i organisationen blundat och låtit det pågå.
– Båda förklaringarna kan säkert grundas i brist på kunskap om korruption, men vore extremt allvarligt om nyckelbefattningar i en förvaltning saknar så oerhört grundläggande insikt och integritet, säger hon.
Hon menar att det är uppenbart i detta fall att bakgrundskontroll och rekrytering av nyckelfunktioner har brustit. Men det har också saknats robusta finansiella och icke finansiella kontroller och en oberoende revision och uppföljning.
– Bygglovshandlingar ska inte bara kunna försvinna, säger hon.
Vill strama upp
Inom Södertälje kommun är man medveten om problemen. Genom åren har tjänstemän i kommunen misstänkts för olika brott relaterade till organiserad brottslighet och hösten 2020 meddelade man att ordentliga bakgrundskontroller avseende bland annat ekonomiska brott ska genomföras vid nyanställningar. Kommunen vill också löpande kontrollera sina anställda, något som flera fackförbund motsätter sig av integritetsskäl.
Bevisligen har man ingen fungerande visselblåsarfunktion!
Denna typ av korruption lämnar alltid spår och lojala medarbetare tipsar gärna om de kan göra det tryggt!