AnnonsMiele

Kraftiga avgiftshöjningar väntar

27 jul 2022

Inflationen rusar och med den räntorna. Det gör att många bostadsrättsföreningar behöver höja sina avgifter kraftigt inom en snar framtid. Konsultbolaget Finopti förhandlar lån för flera hundra föreningars räkning. Bolagets vd Hans Arén ser avgiftshöjningar kring 40 procent.

-Jag kan inte se annat än att kostnaden per kvadrat kommer att öka så mycket att avgifterna kommer att behöva höjas med 40 procent, säger han. Vi befinner oss onekligen i ett extremt läge. Många föreningar har stora utmaningar. Nyproduktion har redan i dag ett högre ränteläge än vad man räknat med.

-Jag kan inte se annat än att kostnaden per kvadrat kommer att öka så mycket att avgifterna kommer att behöva höjas med 40 procent, säger Hans Arén, vd för konsultbolaget Finopti. Foto: AdobeStock

Det förändrade ränteläget har gjort att fler föreningar hör av sig till Nabo med frågor om hur man ska göra med avgifterna, enligt Jonas Gustavsson, som är ekonomisk förvaltare på Nabo.

-Om man har hög belåning, då kan det bli riktigt tufft, säger Jonas Gustavsson från bostadsrättsförvaltaren Nabo.

Ser vi samma situation som under 90-talets värsta år med extrem räntekurva som steg till tolv procent?

-Den situationen kommer inte att upprepas. I dag överger ingen sin bostad. Det handlar om för mycket pengar och för stor personlig risk. Medlemmarna gör sitt yttersta för att deras BRF ska fungera, betonar Göran Olsson, styrelseledamot och tidigare vd för Bostadsrätterna.

En bostadsrättsförenings utgifter beror på driftskostnaderna för till exempel värme, vatten och el, underhållskostnader för fastigheten och därefter finansieringen. Om föreningen inte har tagit höjd för högre räntor genom sin kalkylränta kan det bli dyrt.

Samtliga föreningar kommer att behöva höja sina avgifter med tiden på grund av kostnadsläget, men frågan är med hur mycket. Det beror på hur kostnadsblocken för bostadsrättsföreningarna påverkas av inflationen och de stigande räntorna, enligt Jonas Gustavsson.

Höjs från låga nivåer

Avgifterna höjs däremot från väldigt låga nivåer. Närmare hälften av bostadsrättsföreningarna som Nabo har förvaltat har inte höjt sina avgifter alls de senaste fyra åren.

Att avgiftshöjningarna inte har följt inflationen kan leda till en ökad belåning och ännu mer drastiska avgiftshöjningar i framtiden, enligt Jonas Gustavsson.

-Jag tror att många föreningar ligger för lågt med sina avgifter och att majoriteten har sett goda tider med räntan och då lurats att inte höja avgifterna.

Underhållsbehov

Enligt Ulrika Blomqvist, vd för organisationen Bostadsrätterna, har många av bostadsrättsföreningarna bra koll på sin ekonomi och föreningar har relativt låg belåning som det ser ut i dag.

-De äldre föreningarna, de som främst har ett underhållsbehov, har i princip amorterat ned väldigt stora delar av sina lån och har då inte en stor belåningsgrad. För nya bostadsrättsföreningar ligger belåningsgraden på runt 20-25 procent på föreningen och resten på bostadsrättsägarna. Samtidigt är varje förenings ekonomiska situation unik, understryker Ulrika Blomqvist.

Om man som förening har gjort en plan för underhåll på fastigheten för några år sedan, kommer den kostnaden mest sannolikt att behöva justeras upp nu.

-Om det inte är akuta underhåll som behöver göras kanske man kan skjuta upp det där fönsterbytet på tre år, säger Ulrika Blomqvist.

I fjol ökade avgifterna med 0,6 procent, samtidigt som inflationsnivån under samma tid låg på 2,2 procent och att även kostnaderna för underhåll och entreprenad ökade med 2,2 procent, enligt Nabos förvaltningsstatistik över 464 bostadsrättsföreningar.

Källa: DI

Föregående artikel  Flytta till mindre – svårt för äldre
Nästa artikel Grannskräck eller social gemenskap?

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här