AnnonsElectrolux Professional AB

Kraftigt höjda hushållskostnader 2023

22 dec 2022

Spar- och försäkringsbolaget SPP har granskat hur de vanligaste kostnadsökningarna slår mot familjers vardagsekonomi. Ett par utan barn som bor i en trea med 85 procents belåning får 31 procent högre hushållskostnad 2023 jämfört med 2022 i riksgenomsnitt.

I SPP:s kalkyl finns bland annat boräntor som stiger till 3,8 procent under nästa år, elpriser som ligger kvar på årets höga genomsnittliga nivå och matpriser som i år ökat med 16 procent och under 2023 väntas öka med 5,1 procent. Det innebär att matkostnaden för en tvåbarnsfamilj ökar med drygt två tusenlappar per månad från 2021 till 2023.

Tittar man på storstäderna med samma par i en högt belånad bostadsrätt så toppar Stockholm med en 45-procentig ökning av hushållskostnaderna, Malmö landar på 27 procent medan Sundsvall och Luleå stannar runt 16 procent.

”En stor del av kostnadsökningarna som drabbar hushållen är svåra att påverka själv. Därför förväntas konsumtionen falla. Det innebär färre restaurangbesök och resor, minskade inköp av kläder och inredning och samt färre köp av bilar och dyrare kapitalvaror”, säger Shoka Åhrman, sparekonom på SPP i pressmeddelandet.

Föregående artikel Regeringen spår lågkonjunktur fram till 2025
Nästa artikel En extra efterlängtad Jul

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här