AnnonsElectrolux Professional AB

Kraftigt minskad efterfrågan på nyproduktion

21 sep 2022

En markant minskad köpkraft bland hushållen har lett till en kraftigt minskad efterfrågan på nyproducerade bostäder. Bostadsbyggarna har heller inte sänkt priset på nyproduktion trots att efterfrågan minskar. Byggstarterna fortsätter att minska, visar Byggfaktas Byggstartsindikator och kan komma att halveras.

–Bostadsbyggandet kan komma att halveras, menar Tor Borg, analyschef på Citymark analys och Byggfakta i ett pressmeddelande. Foto: Citymark analys och Byggfakta

–Bostadsbyggandet kan komma att halveras, menar Tor Borg, analyschef på Citymark analys och Byggfakta i ett pressmeddelande.

Hushållens markant minskande köpkraft, till följd av hög inflation i allmänhet och höga el- och drivmedelspriser i synnerhet, har efterfrågan på nyproducerade bostäder sjunkit dramatiskt på senare tid, enligt SBAB.

–På marknader med redan befintliga överskott på nya bostäder, som för hyresrätter i Västra Götaland och Skåne län, driver detta upp överskottet ytterligare”, säger SBAB:s chefekonom Robert Boije i en kommentar.

Robert Boije konstaterar att bostadsbyggarna inte sänkt priset på nyproduktion, den kraftigt minskade efterfrågan till trots och tal från byggarna själva om i stort sett tvärstopp i försäljningen av nya bostäder.

–Skälet är troligen att de har hamnat i lite av vad man skulle kunna kalla en rävsax där priset på insatsvarorna i produktionen har blivit dramatiskt mycket högre än vad som budgeterades när projekten planerades och drogs i gång, säger Robert Boije.

Bostadsbyggandet fortsätter att bromsa in. Indikatorn är nu tillbaka på samma nivåer som den låg på under hösten 2020. Därmed är nästan hela den tidigare uppgången utraderad. Så länge som efterfrågan är vikande och pris- och kostnadsbilden ser ut som den gör så lär bostadsbyggandet fortsätta falla, skriver Tor Borg i ett pressmeddelande.

De minskade byggstarterna gör att antalet nybyggda bostäder kommer att minska rejält framöver. Byggfakta räknar med omkring 45 000 nystartade bostadsbyggen för helåret i år.

–Slår detta in innebär det att bostadsbyggandet under andra halvåret nästan kommer att halveras jämfört med andra halvåret 2021, skriver Tor Borg.

 

Föregående artikel Finansinspektionen: Be banken pausa amortering
Nästa artikel Stor prishöjning på fjärrvärme i Malmö

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här