AnnonsElectrolux Professional AB

Krav på höga avgiftshöjningar – tuff utmaning för styrelsen

31 jan 2023

Redan i somras skrev Borätt Forum om behovet av höga avgiftshöjningar – upp till 40 procent. Nu har bostadsförvaltaren Nabo genomfört analys baserat på 2 000 bostadsrättsföreningar som slår fast behovet av höjningar på samma höga nivå. Värst drabbade är de föreningar med högskuldsättning och små avsättningar för framtida underhåll.

Nabos analysen bygger på en låneränta på cirka 3–3,5 procent, krav högre avsättning för underhåll samt fortsatt hög inflation. Föreningar med bundna räntor har en viss respit men knappast någon förening lär undkomma en höjning av avgifterna. Ytterligare en riskfaktor är intäkterna från uthyrda lokaler. Högre hyror samtidigt som efterfrågan faller gör att många hyresgäster kan få problem.

Samtidigt är det en tuff utmaning för en styrelse att driva igenom kraftiga höjningar av föreningens avgifter. I kommande nummer av tidningen Borätt skriver Arturo Arques, Swedbank och Sparbankernas privatekonom;

”Rådet till alla som sitter i en styrelse, och därmed är ansvariga för föreningens ekonomi, gör en budget och kommunicera i god tid till föreningens medlemmar hur föreningens ekonomi ser ut idag. Kommunicera också hur budgeten ser ut de kommande fem åren och vilka framtida renoverings- och underhållsbehov föreningen har. Med rätt och relevant information är det lättare för medlemmarna att förstå styrelsens agerande.”

Föregående artikel Elstödet betalas ut – bostadsrätt får klumpsumma
Nästa artikel Borättkväll om Bostadsrättslagen – från den 26 januari

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här