AnnonsElectrolux Professional AB

Kreditgivare intresserade av energislösande föreningar

18 okt 2021

Den kallas husets hjärta, men för många är dess existens helt okänd. Nu börjar kreditgivare leta efter den information som samlas i dataundercentralen. Det då energi- och värmeåtgången i framtiden tros spela en allt större roll i värderingen av fastigheter.

Dataundercentralen, DUC, är ett styrsystem för fastigheter. I en uppkopplad undercentral kan man samla information om den värme och energi ett hus förbrukar. Nuförtiden är de ofta uppkopplade mot internet och kan i vissa fall fjärrstyras.

– Generellt kan man säga att det man alltid kan mäta är elförbrukning, värme och tappvatten. Om man endast har ett begränsat antal mätpunkter som det ofta är i en bostadsrättsförening, kan man bara mäta hela fastigheten, säger Björn Hanell, vd på KTC som erbjuder en uppkopplad lösning för fastighetsägare.

Björn Hanell, vd på KTC.

På KTC har man märkt ett ökat intresse för den information som dataundercentralerna samlar in. Många låntagare hör av sig för att få veta hur man får reda på information som behövs för så kallade gröna lån.

– Kreditgivare hör också av sig till oss eftersom vi erbjuder en energiportal som kan kategorisera in fastigheter och ge en bra lägesbild, säger Björn Hanell.

Björn Hanells trendspaning är att fastigheter som har en dålig energiprestanda kommer att kunna tappa i värde. Kreditgivare har därför börjat vilja se över sitt fastighetsbestånd.

Bostadsrättsföreningar som inte gör några energibesparande åtgärder anses mer osäkra, enligt Björn Hanell. Priserna på el och fjärrvärme tros stiga i framtiden. Det finns även de som menar att det kommer att komma högre energiskatter.

– Då kommer det att bli jäkligt dyrt att bo och priserna stiga.

Energisparande åtgärder tros bli allt viktigare i framtiden. Energi, digitalisering och miljö är nyckelbegrepp i sammanhanget.

– Hela EMD-området är något som alla kreditgivare börjar spana på, säger Björn Hanell.

Föregående artikel Ordning eller oreda? Så håller ni koll på dokumenten
Nästa artikel Haparanda och Skellefteå i topp när Sveriges raketgator listas

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här