AnnonsElectrolux Professional AB

”Kriminella håller på att ta över byggbranschen”

8 nov 2021

Fackförbundet Byggnads och arbetsgivarorganisationen Byggföretagen inrättar en gemensam åtgärdskommission för att bekämpa arbetslivskriminaliteten i byggbranschen. I sin avsiktsförklaring skriver Byggnads att ”granskning efter granskning visar hur kriminella aktörer håller på att ta över i vår bransch”.

– Det är vårt ansvar som parter att gå i bräschen för arbetet att städa upp i byggbranschen. Nu måste vi gå från ord till handling. Att kontrollerna måste bli fler och effektivare är tydligt, både från myndigheternas och parternas sida, säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads i ett pressmeddelande från TT.

Catharina Elmsäter-Svärd, VD Byggföretagen, menar att utan nolltolerans mot fusk och kriminalitet blir konsekvensen problem med kompetensförsörjning, rekrytering och arbetsmiljö.

Granskning visar på en omfattande kriminalitet

Det senaste decenniet har arbetslivskriminaliteten i byggbranschen blivit både mer utbredd och mer internationellt organiserad. En granskning från det branschgemensamma initiativet Byggmarknadskommissionen visar på en omfattande kriminalitet. I de värsta avarterna handlar om ren jobbtrafficking och ett cyniskt utnyttjande av människor.

Om åtgärdskommissionens uppdrag

Kommissionen ska ta fram en åtgärdsplan för hur kontrollerna av att lagar och avtal följs blir fler, effektivare och hur det ska finansieras och formulera gemensamma krav gentemot politiken och dess beslutsfattare. Kommissionen ska ledas av en oberoende samtalsledare och arbetet ska påbörjas senast den 1 december 2021 och vara klart senast den 30 juni 2022.

Källa: Byggnads.se

Föregående artikel Inhyrd projektledare lotsar renoveringen i hamn
Nästa artikel Priset på Göteborgs dyraste lägenhet stiger – trots att ingen har nappat

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här