26 jul 2024
Sedan mitten av juni har den svenska kronan försvagats med cirka fem procent mot euron och fyra procent mot dollarn. Under torsdagen nådde kronan sitt lägsta värde mot euron för året. Denna nedgång har skapat oro, särskilt för de som planerar att semestra i Europa och för Riksbanken inför höstens räntebeslut.
Varför försvagas kronan nu? Karl Steiner, analyschef på SEB, påpekar att den senaste tidens kronfall mot dollarn beror på en lägre riskaptit på marknaden. Företagsrapporter från stora bolag som Tesla och Alphabet har inte levt upp till förväntningarna, och USA president Joe Bidens besked om att han inte ställer upp för omval har skapat osäkerhet. “Allt kring det amerikanska valet har blivit lite mer osäkert,” förklarar Steiner, vilket har lett till en omvärdering på marknaden.
Riksbanken har indikerat två räntesänkningar till i år, har ECB varit mer avvaktande. “På kort sikt ser man att räntan i Sverige kommer att vara lägre än i Europa. Det betyder att investerare får lägre avkastning på kronor än på euro,” förklarar Alexandra Stråberg chefsekonom på Länsförsäkringar,
För den som planerar en sista minuten-resa till Medelhavet i sommar kommer kronans försvagning att märkas tydligt. “Det kommer att bli märkbart i plånboken,” säger Stråberg. Om kronan fortsätter att försvagas kan Riksbanken välja att inte sänka räntan lika mycket som planerat.
Karl Steiner tror inte att Riksbanken kommer att låta kronan påverka deras beslut i någon större utsträckning. “När inflationen faller mer än väntat måste man agera på det i första hand. Som det ser ut nu, noterar de bara att kronan är svag och att delar av det har med det internationella läget att göra,” konstaterar han.
Sammanfattningsvis är den svenska kronans försvagning en trend som både semesterfirare och ekonomiska beslutsfattare behöver ta hänsyn till. Hur Riksbanken väljer att hantera situationen i augusti kommer att bli avgörande för den framtida ekonomiska utvecklingen