AnnonsMiele

Krönika: Grannskapsrevolutionen – nyttja ditt grannskap till fullo

2 nov 2023

Var sjunde person i Sverige saknar en nära vän och över en miljon människor äter antidepressiva läkemedel. Läs den meningen igen. Det är antagligen du eller så är det din granne.

Tre år tog det för mig och Ola, rakt ovanför lägenheten min, att hälsa på varandra. Inte för att någon av oss var asocial eller ovillig, det bara blev så. Det är små marginaler som ska till för att två grannar ska träffas i ett trapphus. Än knepigare är det att lära känna varandra på den korta tiden vi möts i huset.

Att äga en bostadsrätt är för många av oss den största monetära investeringen vi gör i livet. Värdet på vår gemensamma investering, som en bostadsrättsförening är, kan antingen öka eller minska. Känner vi för huset och människorna omkring oss tar vi enklare hand om det investerade kapitalet. Det här är relevant utifrån ett förvaltningsperspektiv eftersom det styr din löpande boendekostnad. Dra det längre. Skapa ett boende där ni trivs så bra att attraktionskraften syns i prisnivån kontra likvärdiga objekt på samma geografiska marknad.

Att nyttja alla de mervärden som kommer med på köpet av en bostad kan nämligen vara en livsomvälvande historia. Ett varmt hej med ögonkontakt på morgonen kan göra din dag. Att inse att det bor en fikakompis i trapphuset bredvid kan generera en ny vänskap för livet. Att få hjälp med att vattna blommorna eller samåka till IKEA är stora gester att få för den som inte har bil eller sällskap. För vi människor mår nämligen bra av att hjälpa andra.

Hur vi agerar som medmänniskor i vardagen gör skillnad, för oss själva och andra. Att världen står lite på ända och klimatfrågor står högt på agendan är ett faktum, men vad kan vi göra åt det? Att leva ett mindre liv låter tråkigt för många – men vi kanske ska leva ett större liv på hemmaplan. Här finns otroligt mycket outnyttjad potential.

Gemensamhetslokaler som inte används, grannar som inte möts eller ytor som lämnas därhän. Visste ni att 16 procent av oss inte vet förnamnet på en enda av våra grannar? Det är dags att skaka liv i den outnyttjade potentialen och mervärdet som du inte dragit nytta av ännu. Har ni en gemensam vision i er förening som alla enkelt kan bidra till? Använder ni era gemensamma ytor på ett optimalt sätt och är de tillfredsställande inredda? Har övernattningslägenheten en symaskin så att ni kan ha ”lappa och laga”- kvällar tillsammans?

Flera funktioner kan rymmas i samma lokal och det är er fantasi som sätter gränser. Har ni medlemmar som brinner extra för odling eller kan agera lok utan att ingå i styrelsen kan ni dela upp ansvaret på fler händer.

Lina Zakrisson är samhällsplanerare och nationalekonom samt vidareutbildad coach (ICF). Med över 15 års erfarenhet av fastighetsbranschen har hon jobbat med analys, strategi och affärsutveckling för både bostadsbolag och kommersiella fastighetsbolag. Sedan 2020 driver hon Ensamhetsrevolutionen och gav, sommaren 2023, ut boken Grannskapsrevolutionen.

Föregående artikel Ellevio chockhöjde den fasta avgiften
Nästa artikel 200 000 bostäder fattas i Sverige

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här