AnnonsElectrolux Professional AB

Laddbox såld i 100 000 exemplar får nu försäljningsförbud

15 mar 2023

Elsäkerhetsverket har nu fattat beslut i ett ärende som ingår i ett projekt där laddboxar till elbilar har granskats. Totalt har sex av de vanligaste modellerna på marknaden granskats vilket har lett till ett beslut om försäljningsförbud. Allt enligt en pressmeddelande från Elsäkerhetsverket.

Laddboxen som fått försäljningsförbud är Easee Home men modellen Easee Charge omfattas av samma dokumentation, vilket innebär att även denna modell får försäljningsförbud. Det finns cirka 100 000 installerade laddboxar av de här modellerna i Sverige.

Anledningen till försäljningsförbuden är att det inte finns en jordfelsbrytarlösning och ett DC-skydd som uppfyller kraven i de standarder som utrustningen är deklarerad för.

– Tillverkaren har använt en elektronisk lösning av jordfelsbrytare istället för en elektromekanisk. Det finns en risk att jordfelsbrytaren inte alltid löser ut när och som den ska, säger Joel Lee Antman, inspektör vid Elsäkerhetsverket i pressmeddelandet. En laddstation ska även ha ett DC-skydd som säkerställer att jordfelsbrytaren fungerar som den ska. DC är en förkortning som står för likström.

Källa: Elsäkerhetsverket

Föregående artikel Vilka är de knivigaste ärendena för brf:er att hantera?
Nästa artikel Så kan bankkrascherna i USA påverka brf:er: ”Viktigt med rätt människor i styrelsen”

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här