
En person som olovligen skrivit sig på adressen anlitade låssmed för att öppna lägenheten och tömma den på allt av värde. Lägenhetsinnehavaren fick inte ut något på hemförsäkringen…
För både lägenhetsinnehavare och bostadsrättsföreningar är det viktigt att se till att ingen har felskrivit sig i fastigheten. Kriminella kan skriva sig på adresser där de inte bor av olika skäl. Ett skäl är att de faktiskt har praktisk och laglig möjlighet att ta sig in i lägenheten med hjälp av låssmed och stjäla.
Det har hänt – polismyndigheten har inte bekräftat att detta är vanligt förekommande, men detta är något som flera har råkat ut för.
Peter Stark på konsumenternas försäkringsbyrå förklarar att stöld i bostad bara ersätts om det finns spår av inbrott, som en krossad fönsterruta eller en uppbruten dörr. Om någon gått in med nyckel eller med hjälp av låssmed anses denna ha fått tillstånd av den som bor där att gå in i bostaden. Av tradition är det så att om hantverkare, städhjälp eller inneboende har stulit något ersätts det inte.
Polisen erinrar om att det är ett brott att folkbokföra sig på en adress där man inte bor, så den som upptäcker att någon är felaktigt folkbokförd i ens eget hem bör göra en polisanmälan.
Finns det några rutiner som kan kopplas in för att i god tid förekomma denna typ av ”inbrott”.
Typ använda ”Hitta” för att se vilka som bor på adressen… men då måste ju den uppgiften vara uppdaterad.
Det hjälper ju inte, personen är ju skriven där?
Och detta kan man inte förhindra med mindre än att man har en E -legitimation! 🙁