AnnonsElectrolux Professional AB

Lägre prisrusning senaste decenniet

4 jan 2022

Tycker du att lägenhetspriserna i er förening har rusat de senaste åren? Faktum är att ökningen inte har varit så stor det senaste decenniet, i alla fall inte om man jämför med decenniet innan. Över tid tros prisuppgången svalna av.

Enligt en analys som Länsförsäkringar ha gjort har priserna på bostadsrätter i landet ökat med 96 procent de senaste tio åren. Men det är inte så mycket jämfört med decenniet innan dess, då priserna ökade med 145 procent. Då tas även de senaste 1,5 åren, när priserna i samband med pandemin stigit snabbt, med i beräkningen i analysen som baseras på data från svensk mäklarstatistik. 

Den över tid avmattade trenden kan också ses i ljuset av att SBAB spår ett trendbrott på bostadsmarknaden med sjunkande priser längre fram. Priserna sjönk mer än vanligt i december och om tre år räknar banken att priserna kommer att vara 5 procent lägre än idag.

De områden där priserna ökat mest de senaste åren är Dalarna, där de steg med 204 procent. Mellan 2001 och 2011 var det Värmland som hade störst ökning med hela 436 procent.

Ökningen har dock varit högre än löneökningarna under samma period, något som oroar Marcus Svanberg vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. “Om skuldsättningen ökar riskerar det att göra bostadsmarknaden ännu mindre hållbar”, uppger han i en kommentar till analysen.

Föregående artikel Nya lagar att hålla koll på 2022
Nästa artikel Kritik mot nytt lagförslag

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här