AnnonsElectrolux Professional AB

Länna Park – en annorlunda BRF

7 jan 2022

Brf Länna park lyder under samma lagar och förordningar som vilken bostadsrättsförening som helst. Här finns en styrelse, det hålls årsstämma och det är en medlem – en röst – som gäller. Men det finns en avgörande skillnad jämfört med en vanlig bostadsrättsförening. Medlemmarna bor inte i fastigheterna, i stället driver de företag i sina respektive lokaler eller ”bostadsrätter”.

− Första paragrafen i bostadsrättslagen slår fast att styrelsen ska främja medlemmarnas ekonomiska intressen. Den får en helt annan betydelse med 40 olika affärsdrivande verksamheter som medlemmar, säger Benny Tjelvling, som både är medlem i föreningen och arbetar som förvaltare.

En brf med extraordinära resurser

Den här föreningen måste vara extremt välskött, inga andrahandskontrakt till tvivelaktiga verksamheter eller liknande. Här gäller ordning och reda. Och välskött verkar den verkligen vara, här samsas bilmekaniker och plåtslagare med solpanelsmontörer, plåtkonstnärer och trädgårdsanläggare. Det är onekligen en tillgång att ha så mycket yrkeskunnande i föreningen. Här finns resurser som skulle göra de allra flesta vanliga brf:er gröna av avund.

Benny Tjelvling,
medlem och förvaltare i brf Länna Park

− Å andra sidan är alla medlemmar extremt upptagna med att driva sina företag och har väldigt lite tid över för föreningsarbete. Så vi har varit tvungna att bli väldigt effektiva. Alla våra ärenden behandlas och diskuteras i föreningens gemensamma Facebook-grupp, styrelsemötena handlar mest om att riva av ett antal beslut som i princip redan är tagna. Det går på mindre än en timme i månaden, berättar Benny Tjelvling.

”De seriösa medlemmarna är jättenöjda”

Brf Länna Park dras förstås med samma utmaningar som andra föreningar. Många nya medlemmar tror till en början att de köpt en lokal och inte är medlemmar i en ekonomisk förening, men han menar att det går att styra upp. Värre är det med andrahandsuthyrningen, det är ungefär 95 procent av hans huvudvärk. Men medlemmarna trivs och föreningen fungerar bra.

− Alla jag pratar med ger mig en ”high five”. De seriösa medlemmar är jättenöjda med att det är ordning och reda. De som gnäller är de som inte accepterar att de inte får göra vad de vill, säger han.

Intresset för brf:er för företagare har exploderat

Han menar också att den gemensamma ägandeformen gör att det blir svårare för oseriösa aktörer. Skulle lokalerna bara vara vanliga hyreslokaler skulle saker och ting antagligen se ganska annorlunda ut.

Intresset för brf:er för företagare har enligt Benny Tjelvling fullkomligt exploderat under de sista två åren. Han tror att lokalen och ägandeformen passar perfekt för de småföretagare som vill ta klivet ut ur garaget, hemmet eller källaren, men som ännu inte är mogna för en egen stor lokal.

Dessutom är kostnaden överkomlig om man kan finansiera insatsen på cirka två miljoner och bekosta inredningen. Varje lokal hyrs ut oinredd, två plan på vardera 100 kvadratmeter och månadsavgiften är på dryga 5 000 kronor. Brf Länna Park har förfrågningar om lediga lokaler nästan varje vecka. Brf:er för företagare lär snabbt bli fler.

Föregående artikel Bostadskunder vågar köpa på ritning igen
Nästa artikel Krönika: Engagemang lika viktigt som kompetens

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här