AnnonsMiele

Länsstyrelsen körde över Danderyds kommun

13 feb 2024

Borätt fortsätter att följa fallet med den svartbyggda lägenheten i en villa i Stocksund. Foto:UNIK fastighetsförmedling

Det unga paret upptäckte att lägenheten de köpt för nära 7 miljoner är ett svartbygge med stora tekniska brister. Det blev början på en lång mardröm. Slutet är ännu svårt att skönja.

En bostadsrättslägenhet i en gammal villa i Danderyds kommun har byggts utan bygglov. Köparna, ett ungt par som flyttade in hösten 2021 fann att lägenheten var full av brister. När de ansökte om bygglov för att åtgärda bristerna visade det sig att hela lägenheten var svartbyggd. Miljö- och stadsbyggnadsnämnden beslutade enligt plan- och bygglagen (PBL), att förelägga bostadsrättsföreningen om rättelse, det vill säga att lägenheten skulle avvecklas.

Stadsarkitekt Jamal Esfahani förklarar att förutsättningarna för bygglov i efterhand inte uppfylls eftersom de tekniska egenskapskraven inte bedömdes kunna uppfyllas.

Delar av lägenheten har en takhöjd under 2,40, isoleringen brister, tillgängligheten är otillfredsställande så kommunenanmodade föreningen att vid vite återställa lägenheten. Föreningen överklagade till Länsstyrelsen och i januari kom Länsstyrelsens beslut:

Ärendet är preskriberat eftersom de två lägenheterna på vinden byggdes hösten 2013. Det hade alltså på håret gått 10 år sedan svartbygget gjordes.

Det innebär att Danderyds kommun inte kan ingripa längre i ärendet enligt PBL.

Jamal Esfahani framhåller att det ligger en anmälan till miljö- och stadsbyggnadsnämnden som hanteras enligt miljöbalken. Ett miljöärende kan dock ta lång tid och det ska mycket till innan en bostad anses otjänlig enligt miljöbalken.

Köparna har stämt säljaren och vill att köpet ska återgå. Tid för tingsrättsförhandling är satt till i höst.

– Nu vill vi bara härifrån, säger köparen. I vinter har det varit väldigt kallt inomhus och vi är alltid oroliga över vad som kan hända om det skulle börja brinna eftersom lägenheten inte är en brandcell och trapphuset är trångt, säger mannen som köpt lägenheten.

Borätt forum fortsätter att följa fallet.

Föregående artikel Medlar om allt – utom priset
Nästa artikel Uppfyller er förening Elsäkerhetsverkets nya krav?

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här