AnnonsElectrolux Professional AB

Lättare att hyra ut i andrahand

26 jun 2023

Dagen innan midsommar gav regeringen en särskild utredare i uppdrag om hur privatpersoner lättare och enklare ska kunna hyra ut sin bostad.

– Att göra det lättare för privatpersoner att hyra ut sina bostäder kan bidra till att bostäder hyrs ut i stället för att stå outnyttjade. På så sätt kan de bostäder som faktiskt finns, användas på ett mer effektivt sätt, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson i ett pressmeddelande.

Infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Ministern menar att dagens regelverk är otydligt och drabbar både den som vill hyra ut sin bostad och den som önskar hyra. Utredaren kommer titta på hur reglerna om privatuthyrning kan bli tydligare. Men också lämna förslag som gör det enklare och mer förmånligt för den vill hyra ut till exempel sin bostadsrätt eller sitt Attefallshus.

Alla är dock inte lika nöjda. I en kommentar till utredningen i Svenska Dagbladet säger Bostadsrätterna vd Ulrika Blomqvist:

– Bostadsrättsföreningar bygger på medlemmarnas engagemang. Vi tycker att nuvarande regler är tillräckliga.

Redan sedan tidigare är det klart att schablonavdraget som sedan flera legat på 40 000 kronor per år, ska 2024 höjas till 50 000 kronor.

Uppdraget avseende detta ska redovisas senast den 2 september 2024. De övriga delarna av uppdraget ska redovisas senast den 3 mars 2025. Till särskild utredare utsågs hovrättsrådet Thomas Edling.

Föregående artikel BRF Björkbacken får sin mark tillbaka
Nästa artikel Borätter blir hyresrätter

5 Kommentarer

  1. Det är åter samma visa som vid den förra regeringstiden. Hur man på regeringsnivå tycker att man ska tvinga att ombilda en bostadsform till en annan är för mig fullständigt obegripligt när man i andra änden väljer att inte subventioner bostadsbyggen. Tvingar i detta fall sveriges brfer att subventionera och betala för att skapa möjliga hyresrätter. Det är inget som hör hemma i någon annan föreingsform inom Sveriges gränser. En förening är skapad för att fungera på ett visst sätt och utifrån vissa premisser. Det ska inte en regering börja styra över när den inte har själv har koll på vad de praktiskt skapar för effekter inom landets brfer och de kvarvarande medlemmarna som ska börja finansiera dessa hyresrätter.

  2. Jag tycker inte att regeringen skall lägga sig i dom regler som finns i våra Brfer. Det är upp till styrelsen och föreningens årsstämma att besluta i frågor angående uthyrning i andra hand.

  3. Som mångårig styrelseledamot i en av sveriges största brfföreningar så delar jag åsikten att det är styrelsens och i sista hand stämmans sak att bestämma reglerna fö andrahandsuthyrning..

  4. Ja det är ytterst ytterst beklagligt med politiska tankar som genom att dra in subventioner för att bygga bostäder, istället lägger över det praktiska och ekonomiska effekterna på lokala ideella föreningar istället lösa bostadspolitiken.

  5. Bostadsrättsföreningar bygger på medlemmarnas engagemang.
    Hyra man i 2:a hand behöver man inte göra något eller var rädd om förenings ”saker” man bara bo.
    Orolig för hur brf:na skall få några att ställ upp med styrelsens arbete.

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här