AnnonsMiele

Liv i medelhavsklimat lockar

21 jan 2024

Boulebanan under palmerna är en given samlingspunkt om fredagseftermiddagarna. Bougainvillean blommar ymnigt. Utanför står höga furor. Vi befinner oss i Norrköping.

Bovieran i Norrköping är ett 55+ boende med 48 lägenheter och en 1600 kvadratmeter stor vinterträdgård med medelhavsklimat. Foto: Torbjörn Johansson

Bovieran i Norrköping är ett 55+ boende med 48 lägenheter och en 1600 kvadratmeter stor vinterträdgård med medelhavsklimat. Vid Borätts besök ligger temperaturen på behagliga 16 grader. Mitt i vintern håller man 12 grader. Sittgrupper under parasoller inbjuder till samvaro. Styrelseordförande Leif Berggren med hustru Anna-Lena, Elisabeth Wärn och Per Olsson har alla bott här sedan huset stod klart för 8 år sedan. De lockades av de fina lägenheterna till överkomligt pris och möjligheterna till gemenskap. I dag stortrivs de, njuter av livet.

– Enligt stadgarna är detta ett 55+ boende, men i dag ligger medelåldern på närmare 80 år, säger Leif Berggren. Ännu så länge tycks inte detta vara något problem för föreningen. Det finns tillräckligt många pigga, aktiva och föreningsvana medlemmar som kan besätta förtroendeposter och ordna olika aktiviteter.

– Vi sköter så mycket vi kan själva, men är beredda att köpa in mer tjänster när det inte längre finns några som orkar. Men visst skulle vi behöva fler yngre, säger han. Att slippa halka på isiga gator och att ha goda grannar och vänner omkring sig verkar borga för ett lite friskare och längre liv. Ingen flyttar på grund av vantrivsel, så därför kommer lägenheterna ut på marknaden i långsam takt.

Konceptet Bovieran startades i början av 2000-talet. I dag finns ett tjugotal föreningar från Skåne till Dalarna, byggda på samma sätt. Byggnaderna kräver en hel del energi, både för uppvärmning och avfuktning av de stora växthusytorna. Leif Berggren förklarar att det är därför man inte byggt någon Boviera norr om Falun. För föreningen är energiekonomi ett stort ämne. Solceller sattes upp 2021 och de levererar en stor del av årsbehovet, i övrigt finns fjärrvärme och värmeväxlare som tar vara på värmen från lägenheterna.

Husets egen VVS-tekniker, Kalle Andersson ser till att allt fungerar. Om sommaren öppnas takfönstren. Heta dagar ger träden skugga och temperaturen håller sig kring 27 grader trots de stora glasytorna. Vinterträdgården är en samlingspunkt. Efter middagen är det många som tar sitt kaffe utanför lägenheterna. På nyårsafton brukar det bli stort stämningsfullt kalas. Då drar värmen på, damerna har tunna klänningar och alla har tagit med sig vin och delikatesser. Ibland har man också arrangerat konserter med olika artister.

Den årliga bouleturneringen är väldigt populär. Foto: Torbjörn Johansson

I dagarna har vinterns stora bouleturnering startats. Matcher spelas under veckan. Man tränar på fredagar och andra fredagen i varje månad är det gemensam middag, dit alla tar med sig egen mat och dryck.

– Ett sätt att samlas och att få in nyinflyttade medlemmar i gemenskapen, säger Elisabeth Wärn innan hon demonstrerar sin skicklighet på banan. Hennes man Kalle ska komma hem från sjukhuset med nyopererat knä samma dag. För sin rehabträning kan han utnyttja den välutrustade träningslokalen.

– Det var mycket värdefullt för mig när jag hade opererat mitt knä säger Per Olsson. När Bovieran byggdes låg föreningen avsides. Det gick kor på ängarna på andra sidan vägen. Vrinnevi naturreservat ligger runt knuten, men staden kryper närmare. Bovieran har en tomt på 8000 kvadratmeter och sköter ytterligare 2000 kvadrat som är kommunens mark. Gräsmatta, odlingar och en mycket prydlig verkstad/ maskinförråd.

– Många av medlemmarna har bott i villa och en del hade med sig en bra uppsättning verktyg och redskap när de flyttade hit, berättar Leif Berggren. Nu delas de av fler. Här finns alltid något att göra för den som vill.

Föregående artikel Föreningen med digital koll
Nästa artikel Tjänster Borätt forum erbjuder till hela brf-Sverige

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här