AnnonsElectrolux Professional AB

Mäklare friad för försäljning av lägenhet i Kinesiska muren

4 feb 2022

En mäklare som förmedlat en lägenhet i Kinesiska muren i Malmö frias i ett pilotfall av kammarrätten. Men målet ska prövas i högre instans med syftet att slå fast vilket ansvar mäklare har.

I fastigheten i Malmö bildades bostadsrättsföreningar som sedan plundrades och kapades av oseriösa aktörer. Statliga Fastighetsmäklarinspektionen (FMI) har varnat tre av mäklarna som förmedlat fastigheter i huset, det i syfte att få fram regler för hur mäklare bör agera. Enligt lagen har mäklare ansvar både mot köpare och säljare.

En mäklarfirma har överklagat varningen och nu alltså fått rätt i kammarrätten. Rätten menar att mäklaren varken bröt mot god fastighetsmäklased eller lagen. Domen får kritik av jurister och FMI planerar att överklaga, skriver Sydsvenskan.

– Mäklaren borde ha reagerat på att de senaste årsredovisningarna inte fanns på plats. Det är jätteviktigt att man som köpare kan lita på att man får rätt information från mäklaren, säger Marie Karlsson Tuula, ordförande för Fastighetsmäklarinspektionens disciplinnämnd, till tidningen.

FMI ska driva målet vidare till Högsta Förvaltningsdomstolen för att få ett beslut på vilka regler som gäller för mäklare.

Föregående artikel Utsatt område får nya bostadsrätter
Nästa artikel Airbnb – problem eller tillgång för brf?

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här