AnnonsStyrelsesupport

Malmö inför ny modell för föreningars tomträtter

28 sep 2021

Växande storstäder gör marken under dem allt mer värdefull. När avtal för tomträtter löper ut står många bostadsrättsföreningar inför chockhöjningar. Samtidigt ger avgifterna betydande inkomster till kommunerna som inte vill backa och sänka avgifterna. Nu har Malmö stad tagit fram en modell som ska göra båda parter nöjda.

Om en bostadsrättsförening inte äger marken huset står på betalar de en så kallad avgäld, en hyra för marken. Tomträtt löper på i vanligtvis mellan 50 och 75 år. När avtalen går ut och ett nytt ska ingås höjer markägaren, i bostadsrätters fall oftast kommunen, i regel avgiften till marknadsvärdet. Något som slår mot föreningar. 

Idén är att föreningar ska kunna avsäga sig en bit av sin tomträtt och på så sätt få kompensation

– Många blev chockade av att avrättsgälldena skulle höjas och det vi har sett de senaste åren är att fler föreningar hör av sig till oss om friköp, säger Andreas Schönström (S), kommunalråd i Malmö med ansvar för teknik och service.

Malmö har nu infört ett vinstdelningssystem för bostadsrättsföreningar så att de kan få inkomster till att friköpa marken.

– Vi vill ju förtäta staden. Sedan vet vi att om man tittar rätt generellt så finns det många bostadsrättsföreningar som ligger på väldigt stora ytor de inte använder.

Idén är att föreningar ska kunna avsäga sig en bit av sin tomträtt och på så sätt få kompensation som de kan använda för att friköpa marken när det är dags.

– Då är tanken att föreningen vänder sig till kommunen och upplåter mark till nybyggnation och kommer överens om vilken yta det gäller, samt ett garantipris. Sedan undersöks om det finns ett intresse att bygga på platsen. När det är färdigt så betalar kommunen en procentuell summa till bostadsrättsföreningen om det överstiger garantivärdet, säger Andreas Schönström. 

Värdet på marken skiljer sig beroende på vad man bygger, är det en kommunal verksamhet som förskola eller nybyggnation av lägenheter.

Bland annat HSB har riktat kritik mot systemet då de menar att det inte kommer att vara intressant för föreningarna, men Andreas Schönström tror tvärtom att föreningar med mycket mark kommer att vara intresserade.

 

Föregående artikel Tillfälliga jobb hindrar unga vuxna köpa bostad
Nästa artikel 7 råd för ett tryggare styrelsearbete

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här