AnnonsMiele

Många håller igen på utgifterna nästa år

28 dec 2023

Trots signaler om lågkonjunktur ökar optimismen om den egna ekonomin bland svenska hushåll. Men det pressade kostnadsläget gör att många skär ner bland sina utgifter och planerar att hålla igen på sin konsumtion under nästa år. Det visar en undersökning från Kantar Medias Sifopanel på uppdrag av Swedbank och sparbankerna. 

Många hushåll har anpassat sin ekonomi för högre matkostnader, och under det senaste halvåret har 22 procent tagit av sitt sparande för att köpa mat, säger Arturo Arques Swedbank och sparbankernas privatekonom.

– Trots en ökad optimism är det många som håller hårt i plånboken. Vi är på väg in i en lågkonjunktur och många väljer att ta det säkra före det osäkra och håller igen på konsumtionen, säger Arturo Arques Swedbank och sparbankernas privatekonom.

Hushållen planerar att hålla igen även under nästa år med exempelvis färre restaurangbesök och mindre shopping 2024.

– Det är ingen tvekan om att hushållen tvingas dra åt svångremmen. Många försöker begränsa effekten av den försämrade köpkraften genom att dra ner på småköp, kläder, skor och restaurangbesök, säger Arturo Arques.

Många hushåll har anpassat sin ekonomi för högre matkostnader, och under det senaste halvåret har 22 procent tagit av sitt sparande för att köpa mat. För nära 10 procent har de höga matpriserna medfört att de minskat eller helt slutat att spara. För hushåll med små marginaler är läget särskilt tufft. Tio procent av hushållen har lånat pengar för att köpa mat någon gång under de senaste sex månaderna.

– Undersökningen visar tydligt att hushåll med små marginaler drabbas hårt av hög inflation. Inflationsbekämpning i kombination med riktat stöd till de mest utsatta bör vara högsta prioritet, säger Arturo Arques.

Läs hela rapporten här

 

Föregående artikel Juridiska personer har alltid rätt att hyra ut bostadsrätt
Nästa artikel Läckage ner i golvbjälklager – vem betalar?

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här