AnnonsElectrolux Professional AB

Många hushåll kan säga upp sina försäkringar

26 sep 2022

Foto: Adobe Stock

Stigande boräntor, livsmedel-och drivmedelspriser gör så att många hushåll känner sig ekonomiskt pressade och tvingas prioritera sina utgifter. Experter varnar för att det kan leda till att viktiga försäkringar sägs upp, skriver SvD.

På Konsumenternas Försäkringsbyråmärker märks det bland dem som hör av sig. En ökad ekonomisk oro och att konsumenter överväger att rent av säga upp vissa försäkringar.

– Vi känner oro för att man kommer att välja bort de viktigaste försäkringarna när det blir sämre tider. Det gäller att prioritera rätt, säger Gustav Jonsson, jurist på Konsumenternas Försäkringsbyrå till SvD.

Magnus Vesterlund, chefsekonom på Svensk Försäkring, ser liknande tendenser.

– När ekonomin bromsar in och i synnerhet om det blir en lågkonjunktur så finns det en risk att fler med låga inkomster väljer bort hemförsäkringen och därmed i många fall blir oförsäkrade.

Magnus Vesterlund hänvisar till statistik från Statistiska Centralbyrån (SCB) som visar att personer med låga inkomster i större utsträckning inte har hemförsäkring, jämfört med dem med höga inkomster.

Svenska Dagbladet skriver att 400 000 hushåll i Sverige saknar en hemförsäkring, enligt SCB:s senaste siffror. Magnus Vesterlund befarar att den siffran nu kan stiga.

– Det innebär att låginkomsttagare i högre utsträckning saknar såväl rättsskydd som det ekonomiska skydd som ingår i hemförsäkringen.

Föregående artikel Sommarfest och något att glädjas över behöver vi alla
Nästa artikel Hur ska brf-Sverige klara vintern?

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här