AnnonsMiele

Mår du dåligt på grund av din privatekonomi?

11 dec 2023

I så fall är du långt ifrån ensam om detta. Hälsonomirapporten som tagits fram av NOBA Bank Group (Nordax Bank, Bank Norwegian och Svensk Hypotekspension), visar att var femte svensk mår dåligt på grund av sin privatekonomi.

Hälsonomirapporten syftar till att utforska kopplingen mellan ekonomi och hälsa i Norden. Enligt den rapporten, som gjordes i september, mår var femte svensk dåligt på grund av sin privatekonomi. Kvinnor är hårdare drabbade än män, 25 respektive 16 procent mår dåligt. Dessutom är vi betydligt sämre på att söka professionell hjälp för våra penningbekymmer jämfört med våra nordiska grannar. Endast tre procent av svenskarna uppsöker vård när de mår psykiskt dåligt över sin ekonomi, vilket är betydligt lägre än i resten av Norden.

Med tilltagande dåliga tider har vi fått allt mindre pengar kvar vid månadens slut.

– Vi lever mitt i ett tufft ekonomiskt klimat, som ser ut att hålla i sig, så det inte konstigt att många människor känner sig påverkade. Det är extra tråkigt att se att kvinnor är särskilt drabbade, vilket tyvärr bekräftar bilden från tidigare rapporter vi tagit fram, att det alltjämt finns en ekonomisk ojämlikhet i många hem. Därför tycker jag det är extra viktigt att vi tar ett stort, nordiskt grepp kring finansiell hälsa och visar svart på vitt hur det ser ut, säger Jacob Lundblad, VD NOBA Bank Group i pressmeddelandet.

Om Hälsonomirapporten

Hälsonomirapporten är baserad på en Novus-undersökning som är genomförd på uppdrag av NOBA Bank Group under september 2023. Syftet är att undersöka kopplingen mellan ekonomi och hälsa i Norden. Undersökningen i Norge, Danmark och Finland är genomförda via en nära samarbetspartner till Novus. Totalt genomfördes 4182 intervjuer med personer i åldrarna 18 till 84 år. Här finns rapporten i sin helhet.

Föregående artikel Fler oberoende byggstyrelser – men se upp
Nästa artikel VD åtalas för mutbrott efter lägenhetsrenovering på Östermalm

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här