AnnonsElectrolux Professional AB

Mer än dubbla utgifter för en familj med två barn

16 sep 2022

En familj med två barn kan räkna med mer än dubbelt så höga kostnader i år jämfört med i fjol, enligt beräkningar som SEB har gjort. Priserna på el, mat och drivmedel innebär en kraftig utgiftssmäll för hushållen. Hur mycket utgifterna ökar skiljer sig åt var i landet man bor.

En familj med två barn som bor i villa och äger en bil kan räkna med att de totala utgifterna för 2022 blir 80.000 kronor högre än förra året och därmed landar på 157.000 kronor för hela året enligt SEB.

–På ett år har det ekonomiska klimatet förändrats drastiskt och hushållen står inför en tid som först och främst handlar om att övervintra. Många kommer att behöva se över den privatekonomiska verktygslådan, med allt från förändrade konsumtionsbeteenden till förändrat sparande och amortering”, säger SEB:s privatekonom Américo Fernández, i ett pressmeddelande.

El- och bostadspriserna, och därmed ränteutgifterna, skiljer sig åt beroende på var i landet man bor. I Luleå kan en genomsnittsfamilj räkna med en utgiftsökning på 80 procent medan en familj i Malmö kan vänta sig en ökning på 111 procent.

Även för pensionärer blir utgiftssmällen påtaglig. Ett genomsnittligt pensionärspar i villa kan samtidigt räkna med 81 procent högre kostnader i år, en ökning med 47.000 i kronor, jämfört med 2021.

 

Föregående artikel Inflationen steg till 9 procent i augusti
Nästa artikel Bostadsbyggandet tvärnitar

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här