AnnonsElectrolux Professional AB

Mer än fördubblat antal anmälningar till FMI under 2020

2 feb 2021

2020 var ett väldigt annorlunda och turbulent år på den svenska bostadsmarknaden. Ett tecken i tiden är kanske den mycket kraftiga ökningen av anmälningar till Fastighetsmäklarinspektionen (FMI). Från att under flera år legat runt knappa 600 anmälningar per år kom inte mindre än 1349 anmälningar in till FMI under 2020, en ökning med 130 procent.

Anders Astonsson, kommunikationsansvarig på FMI;

– En tydlig orsak är att det har varit en väldigt stor ökning av antalet anmälningar om lockpriser 2020. Det har ökat på andra områden också, men inte lika mycket.

Kan den snabba ökningen hänga samman med det turbulens som präglade 2020?

– Ja, om man ser just till lockpriserna så skulle det kunna vara en förklaring, säger Anders Astonsson.

Han menar att det var väldigt oklart i början av året kring var bostadspriserna skulle tagen vägen. Priserna på bostadsrätter gick ner under ett par månader och då blev mäklarna försiktigare när de satte sina utgångspriser. Men när priser sedan gick upp under resten av året blev det ett glapp mellan utgångspriser och de priser bostäderna såldes för. Och då tyckte väl konsumenterna att priserna skenade iväg och att mäklarna hade satt lockpriser, säger Anders.

Har antalet påföljder för fastighetsmäklare ökat med tanke på den stora ökningen av anmälningar?

Anders Astonsson har inte fått in alla siffror för 2020 men menar att det är väldigt få anmälningar som resulterar i någon påföljd eftersom det är väldigt svårt för FMI att bevisa att mäklaren medvetet satt ett lockpris.

Enligt FMI:s hemsida räknar de med att ha en ny Fastighetsmäklarlag på plats den 1 juli i år. Anders Astonsson menar att det ger dem större möjlighet att kontrollera företagen och enskilda mäklare, att rutiner och mallar finns på plats och se till att lagen följs. Det återstår att se om den nya lagen kan ha en positiv inverkan på antalet anmälningar framöver.

Föregående artikel Boverkets nya krav: Laddmöjligheter ska finnas vid nybyggen
Nästa artikel Problem med stökigt soprum?

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här