AnnonsElectrolux Professional AB

Mindre el, konsumtion och sparande

30 jan 2023

Att dra ner på elförbrukningen, minska sin konsumtion och att spara mindre är de vanligaste sätten att hantera den ekonomiska krisen. Tuffast är det för barnfamiljer. Den skenande inflationen har drabbat hushållen hårt.

I snitt bedömer hushållen att deras utgifter ökat med ungefär 2 800 kronor i månaden. Det visar en färsk undersökning som Kantar Sifo gjort på uppdrag av Blocket. Tuffast är det för barnfamiljerna, där handlar det om en upplevd utgiftsökning på 4 200 kronor i månaden.

Den skenande inflationen har drabbat hushållen hårt. Tuffast är det för barnfamiljerna, där handlar det om en upplevd utgiftsökning på 4 200 kronor i månaden. Foto: Adobe Stock.

När Kantar Sifo frågade över 1 000 svenskar om inflationen påverkat deras agerande när det kommer till ekonomiska beslut så svarade 83 procent ja. Det vanligaste sättet att hantera skenande inflation och ökade kostnader är att dra ner på elförbrukningen, det svarade nära 6 av 10 (58 procent) att de gjort eller försökt göra. På andra plats kommer att konsumera mindre. Det svarade närmare hälften av svenskarna (48 procent) att de gör. Även här syns en stor ökning jämfört med samma undersökning i oktober, då svarade bara 38 procent att de dragit ner på sin konsumtion.

– Att folk vill dra ner på sin elförbrukning märks också på det rekordhöga intresset för vedrelaterade annonser och andra elbesparande produkter som vi sett på Blocket sedan i somras. Även önskan att minska sin konsumtion syns tydligt – där “Bortskänkes” legat på topplistan över mest sökta ord på Blocket de senaste månaderna, och toppar listan som klar nummer 1 under fattiga januari, säger Ebba Rosencrantz, pressansvarig på Blocket.

På tredje plats på topplistan kommer att dra ner på sitt sparande. Mer än var fjärde person (26 procent) svarar att de sparar mindre pengar, en ökning med 14 procentenheter bara sedan i oktober. Det är också det alternativ som ökat mest sedan förra undersökningstillfället.

Ekonomiska krisen – siffror i urval

1 av 3 svenskar (34 procent) hade mindre julbelysning i julas för att spara el

7 procent av svenskarna handlade begagnade julklappar i julas för att spara pengar.

1 av 3 (34 procent) handlade färre julklappar för att spara pengar

6 procent har slutat åka kollektivt och istället börjat gå eller cykla för att spara pengar

1 av 5 (22 procent) planerar att köpa mer begagnat den närmaste tiden av ekonomiska skäl.

Nästan 1 av 5 (18 procent) planerar att sälja mer begagnat den närmaste tiden av ekonomiska skäl.

Om undersökningen
Undersökningen genomfördes 9-16 januari 2023 via Kantars riksrepresentativa och slumpmässigt rekryterade onelinepanel Sifopanelen, 1049 svar samlades in bland allmänheten 18-79 år.

 

 

Föregående artikel Skillnaden mellan olika entreprenader
Nästa artikel Elstödet betalas ut – bostadsrätt får klumpsumma

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här