AnnonsMiele

Mindre lönsamt att energieffektivisera i Göteborg

27 mar 2023

Enligt den senaste rapporten från Nils Holgersson-gruppen är skillnaderna stora mellan hur mycket en fjärrvärmekund kan tjäna på att energieffektivisera. I nuläget finns det närmare 90 olika prismodeller och de med hög andel fasta kostnader som i Göteborg, gör det mindre lönsam att spara på energin. En göteborgare som sparar sin fjärrvärmeanvändning med 25 procent minskar bara räkningen med tolv procent.

Vid en jämförelse mellan 30 av Sveriges största kommuner är skillnaderna i kostnadsminskning stora när förbrukning av fjärrvärme, el, vatten samt avfallsmängder minskar. Det visar den senaste Effektiv-rapporten från Nils Holgersson-gruppen.

– De lokala prismodellerna varierar stort och det gör att det också blir stor skillnad i hur lönsamt det är att minska sin energianvändning. För en gotlänning är det nästan dubbelt så lönsamt att minska sin fjärrvärmeanvändning som för göteborgaren, säger Anders G Johansson, näringspolitiskt ansvarig för Fastighetsägarna GFR i Göteborg i ett pressmeddelande.

Orsaken är alltså att Göteborg Energi har en fast kostnad som är densamma oberoende av hur mycket eller lite energi som konsumeras. Den ekonomiska vinsten för fastighetsägaren, exempelvis en bostadsrättsförening att spara energi minskar därmed.

– Det gör att det många gånger är svårt för en fastighetsägare att räkna hem en energieffektivisering. Det är inte rimligt att energibolaget ska tjäna mest på ansvarstagande fastighetsägares insatser för att minska energiförbrukningen. Göteborg Energi behöver se över och justera sin prismodell, menar Anders G Johansson i pressmeddelandet.

Föregående artikel Vem flyttar in…
Nästa artikel Möt Borätt forums partner Bolander & Co

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här