AnnonsElectrolux Professional AB

Minskad elförbrukning kan halvera elpriserna

19 sep 2022

Markus Wråke vd för Energiforsk Foto: Energiforsk

Elpriserna i södra Sverige skulle kunna halveras redan i vinter, om EU snabbt når målet att minska elförbrukningen med 10 procent. Det bekräftar en studie som forskningsföretaget Energiforsk står bakom som presenteras idag.

– Det ligger i Europas egna händer att snabbt sänka elpriserna. Vi kan alla bidra och hjälpa både utsatta hushåll och företag, samtidigt som vi minskar Putins krigskassa och stödjer Ukraina. Den möjligheten bör vi ta, säger Markus Wråke, vd på Energiforsk i ett pressmeddelande.

Studien visar bland annat att om hela Europa minskar sin elförbrukning med 10 procent, som EU-kommissionen föreslår, skulle konsumentpriserna i elområde 3 och 4 i södra Sverige minska med cirka 1,70 kronor per kWh. Det innebär ungefär en halvering jämfört med priserna i augusti. Den totala kostnadsminskningen blir ännu större, eftersom konsumenterna får både lägre pris och lägre förbrukning.

– Det som krävs nu är en snabb minskning av elanvändningen. Den regering som tillträder bör uppmana både myndigheter, företag och hushåll att spara el. Lär av pandemihanteringen och gå ut med tydliga rekommendationer för att minska elanvändningen i hela samhället, säger Markus Wråke.

Ladda ner hela studien (på engelska) här.

Föregående artikel Bättre koll sparar dyr felsökning
Nästa artikel Hushåll behöver tydligt besked om elstöd

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här