AnnonsMiele

Möt Veronica och Jenny – Borätt Forum Styrelsesupport

4 mar 2021

Veronica Karlén och Jenny Lindgren arbetar med support och rådgivning åt bostadsrättsstyrelser. Båda två har lång erfarenhet och kan hantera de mesta som rör styrelsearbetet och styrelsens ansvarsområden.

– Mycket handlar om att hantera juridik-, ekonomi- och försäkringsfrågor, berättar Veronica. Det kan handla om allt från vattenskador, till revidering av stadgar, hjälp vid stämmor, upprättande av hyresavtal, förhandlingar med hyresgästföreningen och andrahandsuthyrning.

Dessutom håller de utbildningar för styrelser och svarar på frågor i Borätt forums frågespalt. Ett återkommande ärende är vattenskador där Veronica och Jenny hanterar föreningens del i skadan. Mycket handlar om ansvarsfördelning, vem som ska betala vad.

– Vi sitter som spindeln i nätet, berättar Jenny. Vi har kontakt med alla parter, försäkringsbolaget, de skadedrabbade, entreprenören, fuktteknikern och föreningen förstås.

Veronica och Jenny blir ofta ganska djupt involverade i styrelsearbetet.

– Ofta blir vi inhyrda för att sitta som ordförande på stämmor och vi deltar även i det administrativa arbetet, skriver kallelser, skickar ut dem och sammanställer poströster. Vi hjälper till med revideringar av stadgar och vid några enstaka tillfällen har vi även blivit inhyrda som styrelsemedlemmar när föreningar haft svårt att få ihop en fungerade styrelse.

LÄS ÄVEN: Borätt Forum Rådgivning: Möt Lars och Peter

Det finns mycket vi kan avlasta en styrelse med, berättar Veronica. Ett område är förhandlingar av hyreskontrakt för föreningens lokaler och förhandlingar med hyresgästföreningen för de föreningar som har hyresgäster.

– Det är ett kul och omväxlande jobb, tycker Jenny, högt och lågt. Ena dagen har en lastbil backat in i en balkong och nästa dag handlar om andrahandsuthyrning.

Veronica och Jenny, vad utmärker en väl fungerande styrelse?

– Att alla ledamöter är delaktiga, att de samarbetar, är pålästa inför möten, vet vad lagen säger och kanske inte alltid försöker göra allt själv, säger Jenny. Ibland är det till exempel rätt att köpa in en tjänst, till exempel låta förvaltaren hantera andrahandsuthyrningen, man orkar inte med hur mycket som helst som styrelseledamot.

Behöver er styrelse hjälp med något, stort som smått, så vet ni nu var ni kan vända er.

Jenny och Veronica – två riktiga styrelseproffs!

 

Föregående artikel Rapporten visar: Gym i föreningen mest eftertraktat
Nästa artikel Boverket: Inga hinder vid lokalkonverting

1 Kommentar

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här