AnnonsMiele

Nabo: avgifter behöver höjas kraftigt framåt – sparandet minskar

3 jul 2023

Färska bokslutssiffror för 2175 bostadsrättsföreningar från fastighetsförvaltaren Nabo visar att kostnaderna har ökat samtidigt som föreningarna minskat sitt sparande. Något som, enligt Nabos analys, leder till behov av avsevärda avgiftshöjningar.

I pressmeddelandet menar Nabo att det svåra ekonomiska läget för bostadsrättsföreningar riskerar att påverka priset på bostadsrätter framåt. Nabos analys visar att avgiftsnivåerna behöver höjas med mer än 45 procent i genomsnitt från avgiftsnivån 2022. Detta beräknat utifrån högre räntor, de avsättningar som krävs av föreningarna för planerat underhåll och inflationstakten.

”Det är aldrig roligt att komma med dåliga nyheter för bostadsrättsägare, men omvärlden har förändrats dramatiskt de senaste åren. Det innebär att många föreningar nu måste höja avgifterna avsevärt för att anpassa sig till nuvarande och långsiktiga förhållanden” säger Jonas Gustavsson, expert inom ekonomisk förvaltning på Nabo i pressmeddelandet. ”För 2023 ser vi att sparandet kommer att minska ännu mer, vilket riskerar att bli en oroväckande spiral som kräver fler höjningar och man lägger bördan på framtida styrelser. De högre avgiftsnivåerna riskerar också i tillägg till det högre ränteläget att påverka priserna för bostadsrätter negativt”, fortsätter Jonas Gustavsson.

Läs hela analysen här.

Källa: NABO

Föregående artikel Fastighetsförsäkringen eller gemensam brf-försäkring?
Nästa artikel Rörlig ränta mot fem procent vid årets slut

3 Kommentarer

  1. Nabo upprepar sig, som för ett år sedan… Var är redaktionens kritiska frågor, avgifterna ska höjas med 45 % i snitt. I SNITT!!!
    Läser inte redaktionen sin egen tidning med artiklar om att det inte är så allvarligt, eftersom olika föreningar har vitt skilda belåningar? Har Nabo kunder som kanske är väldigt unga, med hög belåning? Vad säger andra förvaltare?
    Redanktion skulle kunna göra en lista med troliga höjningar kontra belåningsgrad?

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här