Nacka har kommunicerat planer på att bygga över 13 000 lägenheter fram till 2035. Nackas avgående ekonomichef Christer Lindberg förklarar att en byggtakt på 700 lägenheter per år är mer realistiskt. Men är de nya boendemiljöerna attraktiva?
Den som kör förbi Nacka Forum får intrycket att det byggs mycket och tätt i Nacka. Frågor som inställer sig är – behövs alla dessa lägenheter? Har människor råd att köpa eller hyra här – och blir det tillräckligt trivsamt för att resursstarka hushåll ska välja att slå sig ner här?
Bygg tätt och spara grönskan
Ann-Christin Rudström, chef för strategisk planering i Nacka talar om täta och blandade urbana miljöer med närhet till det gröna och vattnet och hänvisar till det så kallade tunnelbaneavtalet eller Stockholmsöverenskommelsen från 2015. Tunnelbanan till Nacka Centrum väntas öppna för trafik 2030. Runt de nya tunnelbanestationerna ska det enligt avtalet byggas bostäder och kommersiella lokaler.
Om alla lägenheter byggs blir det en kraftig förtätning av de områden som redan är bebyggda. Tanken är att bygga tätt för att kunna spara grönområden och få så kallade tysta områden.
– Vi vill utveckla de urbana miljöerna i Västra Sickla. Vi vill skapa puls och ett dynamiskt nöjes- och näringsliv, säger hon och framhåller att det ska bli ett område med kvällsekonomi.
Sagor om strålande framtid
Ja, men det hon inte berättar är att Nacka sedan januari i år gjort ett omtag och kraftigt skurit ner på byggplanerna.
Christer Lindström, som fram till sista september i år är ekonomidirektör i Nacka kommun, säger att de tidigare planerna emanerar från 2015 – då Sverige hade stor invandring och rekordartad nativitet. I dag är situationen den omvända. Födelsetalen är rekordlåga, invandringen sparsam och befolkningen väntas öka med endast 25 000 om året i hela Sverige.
– Nacka har sedan lång tid tillbaka byggt i snitt 700 lägenheter per år. Det motsvarar en årlig befolkningsökning på cirka 1000 personer, säger han.
Han anser att de tidigare prognoserna liknat sagor om en strålande framtid och att man i dag kan vara mer än nöjd om Nacka får 1000 nya invånare på ett år.
Att byggkostnaderna stigit med 30 procent samtidigt som hushållens ekonomi blivit mer pressad gör också att det kan bli svårt att fylla de nya lägenheterna.
“Höga ambitioner”
En farhåga är att det som byggs kanske inte blir tillräckligt attraktivt. En stor del av lockelsen med att bo i Nacka anses ju vara närheten till naturen.
Inom kommunens gränser finns hela Nackareservatet som är privatägd mark – det hör till ett av Sveriges sista fideikommiss, Erstavik. Att det är ett fideikommiss innebär att marken inte får delas upp vid arvskiften.
Nacka kommun har gått ut med att 50 procent av kommunens yta ska vara ”grön” och då räknas Erstavik och annan privatägd mark in.
På frågan om hur det ser ut i och kring de stora nybyggda bostadsområdena, svarar Ann-Christin Rudström att byggföretagen i likhet med kommunen har höga ambitioner att det ska bli trivsamma boendemiljöer. Men ifall det finns någon budget för att vårda eller skapa grönska kring bostäderna vet hon inte.
I de nya bostadsområdena är det väldigt trångt mellan husen. En promenad runt Kvarnholmen bjuder på storslagna utblickar över skog och vatten, men naturen känns ändå avlägsen och svårtillgänglig. Mellan nya och ännu inte färdigbyggda hus finns små planteringar och inhägnade lekplatser som inte bjuder mycket åt fantasin.
Frågan är om det som är på väg att färdigställas i Nacka verkligen lockar.
Tidningen Borätt landar i brevlådorna i veckan som kommer. Temat är FRAMTID. Läs våra intervjuer med framtidsforskare och de som har inflytande över samhällsutvecklingen i dag.