AnnonsMiele

Några bra tips när kylan närmar sig…

18 okt 2022

Det är fortfarande relativt varmt på dagarna trots att vi befinner oss i mitten av oktober men kylan kommer krypande och överraskar oss med allt kallare nätter. Det innebär att det kan ta en stund för värmesystemen att hitta rätt, men det finns saker du själv kan göra för att få en bra innertemperatur.

Ibland kan det ta en stund innan värmesystemen har hittat rätt balans, särskilt om det är varmt på dagarna, med hög luftfuktighet, och kallt om nätterna.

Här är några bra värmetips:

  • Ställ möblerna en bit från elementen och se till att gardinerna varken hänger ner över elementen eller termostaten. Varmluften från elementen måste kunna spridas ut i rummet.
  • Vädra snabbt och effektivt när det är kallt ute, max fem minuter.
  • Använd bara fläkten när du lagar mat. Om fläkten eller spiskåpan står på i onödan dras värmen ur och ersätts med kall luft.
  • Stäng inte och täpp inte för tilluftsventilerna i ditt boende. Värmesystemet samspelar med ventilationssystemet och fungerar inte som det ska om inte rätt mängd friskluft kommer in. Risken blir att det bildas undertryck, kall luft kommer in på andra ställen och det upplevs kallare.
  • Använd el vid rätt tid på dygnet. Välj att göra saker som att tvätta, diska och ladda elbilen när elanvändningen från industri, offentlig verksamhet och hushåll är som lägst. Det vill säga mitt på dagen, på natten och på helgen.
  • Använd mindre varmvatten. Duscha kortare och fyll tvätt- och diskmaskinen. Genom att byta till effektiva kranar och duschmunstycken kan du dessutom minska din varmvattenanvändning upp till 40 procent.
  • Stäng av apparater och släck lamporna. Använd LED-lampor, de drar fyra till fem gånger mindre el än halogenlampor.
  • Se över tätningslister i fönster och dörrar. Planerar du att renovera – passa på att exempelvis tilläggsisolera, byta fönster eller förbättra ventilationen.
Föregående artikel Allt fler byggstarter försenas eller ställs in
Nästa artikel Andreas Carlson är ny infrastruktur- och bostadsminister

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här