5 aug 2024
– Nu börjar bostadsrätterna närma sig hyresnivåerna med tanke på alla avgiftshöjningar den senaste tiden. Vad händer med värdet då? frågar sig Jonas Gustavsson, chefsekonom och ekonomisk förvaltare på Nabo. Även om medvetenheten om kostnader är hög, återstår frågan om medlemmarna prioriterar sin egen ekonomi eller föreningens bästa. Den tid man bor i en bostadsrätt är ofta kortare än underhållsplanens livslängd.
Som ekonomisk förvaltare och med egna kunder är Jonas väl förankrad i verkligheten. Han har fortfarande kundkontakt men lägger nu större vikt vid statistiska analyser. En tydlig trend är ökad kostnadsmedvetenhet. Föreningarna skär ner på kostnader för konsulter, reparationer och fastighetsskötsel.
– Totalt sett har kostnaderna ökat mer än intäkterna, vilket leder till minskat sparande. Byggkostnadsindex har stigit snabbare än inflationen, liksom underhållskostnaderna. Fjärrvärme och vatten steg rejält förra året, och vi kan förvänta oss fler sådana kostnadsökningar framöver, säger Jonas.
– För att ha ett relevant sparmål för framtiden är det viktigt att upprätta en underhållsplan, eftersom underhållskostnaderna ökar. Jag oroar mig för föreningar som skjuter på underhållet, vilket leder till höga skuldsättningsnivåer som måste åtgärdas. Bostadsrättsföreningarna har hanterat stora avgiftsökningar, och nu börjar bostadsrätterna närma sig hyresnivåerna. Vad händer då? Sjunker de kraftigt i pris, eller försvinner efterfrågan?
Framtiden för bostadsrätter beror på tillgång och efterfrågan. Just nu sänker byggbolagen priserna på färdigbyggda bostäder och erbjuder ibland avgiftsfritt boende i ett par år.
– Politikerna bör se över hyreslagstiftningen eftersom det finns gränser för hur mycket man kan ta ut för en hyresrätt baserat på närområden och jämförbarhet, vilket gör det fortfarande mer lönsamt att bygga bostadsrätter. Det handlar också om lånenivåer, höjda räntor och inflation, avslutar Jonas.