AnnonsElectrolux Professional AB

När styrelsen går på fälgarna…

29 maj 2022

Visst kan det vara svårt att rekrytera styrelseledamöter…

Många av medlemmarna hoppas att någon annan ska axla ansvaret. Men om föreningen en dag står utan styrelse riskerar föreningen likvidation. En förening – vi kan kalla den ”Ko på isen” riktade denna maning till sina medlemmar. Och ja – det tog skruv.

Vi behöver folk till styrelsen!

Hej alla medlemmar i Brf Ko på isen!
Vid den senaste stämman tillträdde den nuvarande styrelsen bestående av fem ledamöter och tre suppleanter. Inom kort kommer tre av styrelsens ledamöter och en av suppleanterna att försvinna på grund av flytt, det innebär att endast två ledamöter och två suppleanter kommer att vara kvar.

En fullvärdig styrelse i en bostadsrättsförening måste bestå av minst tre ledamöter.
Utan styrelse – ingen förening

En fullvärdig styrelse i en bostadsrättsförening måste bestå av minst tre ledamöter. Om föreningen inte lyckas få fram en fullvärdig styrelse uppstår en likvidationsplikt. Det innebär att föreningen upphör och verksamheten avvecklas vilket i förlängningen innebär att bostadsrätterna kan övergå till hyresrätter. Bland skräckexempel kan nämnas Kinesiska muren på Rosengård i Malmö och tre föreningar i Helsingborg som omvandlades till hyresrätter utan medlemmarnas vetskap.

En av de avgående ledamöterna har lovat att sitta kvar i styrelsen en tid för att undvika en direkt kris men detta är endast en kortsiktig lösning. För att hitta en långsiktig lösning så kommer en extrastämma att planeras in inom kort för att besluta om en ny styrelse.

Vad gör styrelsen?

En bostadsrättsförening, brf, är en ekonomisk förening som dess medlemmar äger tillsammans. När du köper en bostadsrätt är det en andel i föreningen och rätten att bo i en lägenhet du köper – inte själva bostaden. Att köpa in sig i en brf innebär också ett ansvar att förvalta fastigheten på bästa sätt. Styrelsens uppgift är att, på uppdrag av de övriga medlemmarna, förvalta de aspekter av fastigheten som är gemensamma.
Att föreningens medlemmar aktivt engagerar sig i sitt boende är både viktigt och roligt. Allt det som gör Brf ”Ko på isen” till en alldeles särskilt trevlig plats att bo på är resultat av medlemmars engagemang.

Kanske ska du vara med i styrelsen?

I Brf ”Ko på isens” stadgar står det att styrelse ska bestå av fyra till åtta ledamöter, samt högst fem suppleanter. I allmänhet är det bättre med en stor styrelse då den bättre representerar de intressen som finns hos medlemmarna. Dessutom har vi alla olika erfarenheter som kan vara nyttiga resurser för föreningen. Om du är intresserad av att vara med i styrelsen så tveka inte att meddela detta till ”Johanna” i valberedningen.


Nätverksdagen

Nätverksträff för styrelseledamöter i bostadsrättsföreningar.

Anmäl dig och dina styrelsekollegor till en fullspäckad dag av kunskap, konkreta råd om hur ni kan öka engagemanget i föreningen samt få ett både roligare och effektivare styrelsearbete.

Efter nätverksdagen bjuder vi in till 3-rätters middag med underhållning av Zero8 (världsledande barbershopkör), med efterföljande mingel och dans till de bästa hitsen från -70, -80 och 90-talen.

Till Nätverksdagen!

Föregående artikel Köper och säljer bostäder med artificiell intelligens
Nästa artikel För den som letar efter ny bostad är det köparnas marknad

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här