AnnonsMiele

Nu ska amorteringskravet utredas

13 apr 2023

Regeringen tillsätter en kommitté som ska se över och utreda både amorteringskravet och bolånetaket på längre sikt.

– Det är uppenbart att det finns både för- och nackdelar med ett amorteringskrav och de behöver sättas mot varandra, säger nationalekonomen John Hassler som är med och genomför utredningen.

-Riskerna med hushållens höga skuldsättning behöver hanteras, och de regelverk som används för detta ska vara effektiva och proportionerliga. Hur detta bäst låter sig göras är en viktig och svår fråga och en gedigen utredning kan bidra till att fördjupa kunskaperna”, säger finansmarknadsminister Niklas Wykman i ett pressmeddelande.

Stockholms bostadsmarknad fungerar uselt
Hur ser framtidens amorteringskrav ut? Regeringen tillsätter en kommitté som ska se över och utreda både amorteringskravet och bolånetaket på längre sikt.

Nationalekonomen John Hassler som ska genomföra utredningen säger till TT att en viktig del blir att väga kostnaderna för enskilda hushåll mot den allmänna ekonomin.

– Enskilda hushåll som drabbas av amorteringskraven kan ha betydande kostnader. Men det finns också fördelar med amorteringskravet, man minskar risken för finansiella kriser och djupa konjunktursvängningar, säger han och fortsätter:

– Det är uppenbart att det finns både för- och nackdelar med ett amorteringskrav och de behöver sättas mot varandra. De avvägningarna behöver göras, själv tycker jag inte att det har gjorts tillräckligt noga tidigare.

I kommittén ingår även ordförande Peter Englund och dekanen Susanne Ackum. Utredningen ska vara klar senast den 31 oktober nästa år.

Föregående artikel Det ska föreningen tänka på vid köp av laddstolpar eller solceller – Borättkväll 13 april
Nästa artikel Historiskt låg omsättning på bostäder visar ny statistik från SBAB

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här