AnnonsElectrolux Professional AB

Ny global standard för skyddsrum

22 apr 2022

 

Finland har tagit initiativet och Sverige tar på sig en drivande roll i arbetet med att skapa en ny global standard för skyddsrum.

Omvärldssituationen har snabbt aktualiserat behovet av funktionella skyddsrum. Nu bildar SIS, Svenska institutet för standarder, en ny arbetsgrupp för skyddsrum.

I dag lär det finnas omkring 65 000 skyddsrum i Sverige. Många i bostadsrättsföreningar. De flesta finns i äldre hus, och de har genom åren kommit att användas till mycket annat. Den utrustning som finns är nedmonterad och ofta i dåligt skick.

SIS skriver i ett pressmeddelande att en ny standard innebär ett betydligt starkare fokus på Sveriges förmåga att skydda sin befolkning i händelse av krig. Förslaget om att ta fram en ny standard för skyddsrum på internationell nivå kommer från Finland. Från svensk sida kommer MSB att leda arbetet. Den nya standarden kommer att tas fram inom ramarna för den internationella ISO-kommittén för Security and Resilience, som drivs av Sverige.

För att snabbt komma igång med arbetet bjuder SIS in personer med olika kompetenser som vill delta i arbetet med att utforma standarder för skyddsrum.

– Det är mycket att tänka på när det gäller att få skyddsrum funktionella. Det handlar både om teknik och design. De ska ge fysiskt skydd, men också erbjuda drägliga förhållanden om man behöver stanna längre, säger Fredrik Göthe som är projektledare på SIS.

Det nya förslaget till standard för skyddsrum har fått namnet ISO 22359 Hardened protective shelters.ISO 22359 Hardenend protective shelters.

Den som är intresserad av att bidra till arbetet med skyddsrum uppmanas ta kontakt med Fredrik Göthe på SIS.

Föregående artikel Stockholm bostadsmarknad i Europabotten
Nästa artikel Gör föreningsarbetet roligt – det finns något för alla

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här