AnnonsElectrolux Professional AB

Ny lag visar bostadens skulder

27 jul 2023

Sedan årsskiftet ska fastighetsmäklarna redovisa bostadens nettoskuld i objektbeskrivningen. Mäklarsamfundet tycker det är bra att föreningens ekonomi synliggörs bättre men fel att ansvaret ska läggas på mäklarna.

Bostadsrättsföreningens lån påverkar ju bostaden och genom att redovisa bostadens indirekta nettoskuld i objektbeskrivningen ser köparen hur stor andel den aktuella lägenheten utgör av bostadsrättsföreningens totala skuld. Ju större andel som lägenheten har desto större påverkan har exempelvis en avgiftshöjning.

Mäklarsamfundet tycker det är fel att lägga ansvaret på mäklarna att bostadens nettoskuld ska redovisas i objektbeskrivningen. Foto: Länsförsäkringar.

Så här räknas nettoskulden fram: bostadens andelstal ska multipliceras med bostadsrättsföreningens nettoskuldsättning. Föreningens nettoskuldsättning är föreningens räntebärande skulder minus de räntebärande tillgångarna och likvida medel enligt den senaste årsredovisningen.

Föregående artikel Höjda avgifter – köparna drar sig ur
Nästa artikel Kosmetiska renoveringar dyra på sikt

1 Kommentar

  1. Men köparen har ju undersökningsplikt? Föreningens skuldsättning fås ju lätt fram i Årsredovisningen genom att dividera föreningens lån med boarean?

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här