AnnonsStyrelsesupport

Ny standard hjälper brf att handla vitt

10 maj 2021

Branschorganisationen Byggföretagen för in socialt ansvar och antikorruption i sitt certifieringssystem. Den nya plattformen BKMA som kommer igång 1 juli blir ett konkret verktyg som hjälper byggföretag och deras kunder att motverka svartarbete och fusk.
Antikorruptionsexperten Louise Brown, vd för gransknings- och säkerhetsbolaget Ansvar Säkerhet, betecknar svartarbete och korruption som en het hållbarhetsfråga. Hennes företag arbetar med att utveckla det nya verktyget. Detta ska ge både byggföretag och bostadsrättsföreningar större möjligheter att kontrollera entreprenörer de anlitar, att de inte fuskar med skatter, kvalitet och arbetsmiljöregler.

Utvecklas standard

– BKMA är en utveckling av certifieringsstandarden BF9K som funnits i många år. Den omfattar miljö, kvalitet och arbetsförhållanden enligt ISO-systemet. Nu är det hög tid att också ta med kriminalitet i form av korruption och svartarbete enligt den globala standarden mot mutor, ISO37001, säger hon.
Certifieringen är ett konkret verktyg som innebär att företagen granskas av en oberoende extern revisor.

Konsumenttryck krävs

Hon förklarar att BKMA gör det extremt mycket tydligare vad som behöver finnas på plats i en vit och sund verksamhet. I dag är bara en liten andel av Byggföretagens 3600 medlemsföretag certifierade enligt BF9K. Med den nya certifieringen hoppas Louise Brown att allt fler bostadsrättsföreningar ska börja fråga efter att huvudentreprenörerna och deras underentreprenörer är sunda företag.
– Det krävs ett konsumenttryck. Idag är konsumenterna medvetna och kräver att mat, kläder och andra konsumentprodukter ska vara etiskt och miljömässigt hållbara. När det gäller bostäder vet vi inte vad vi ska titta på, och föreningar blir lätt sittande i knät på huvudentreprenören, säger hon.

Var tydliga

Om allt fler bostadsrättsföreningar och privatkunder börjar fråga efter BKMA-certifiering är tanken att fler företag också certifierar sig.
– Det är konkret arbete som krävs för att komma tillrätta med svartarbete och korruption, och många företag kanske inte klarar en certifiering, men jag tror att det kommer att bli en gamechanger, säger hon.
Hon uppmanar bostadsrättsföreningarna att ställa krav på certifiering, och att de från början vid en upphandling ska vara tydliga med att de håller inne betalning om huvudentreprenören inte levererar vitt, tryggt och säkert.

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här