AnnonsElectrolux Professional AB

Nya elsäkerhetsregler fr.o.m 1 december

7 dec 2022

Från och med 1 december måste alla hyresvärdar upprätta ett dokument för hur de ska kontrollera och åtgärda brister i sina elanläggningar. Även bostadsrättsföreningar måste se över sina rutiner. Det som är nytt är att fastighetsägare behöver ha en fastställd och dokumenterad rutin för hur den löpande kontrollen ska utföras, säger Anna Thureson, näringspolitisk expert på Fastighetsägarna.

Enligt Elsäkerhetsverket innebär ändringarna endast en skärpning av de regler som gällde tidigare. Möjligen kan det behövas en finputsning, men det krävs inte en auktoriserad elexpert som gör dokumentationen, enligt Peter Tunell, elinspektör på Elsäkerhetsverket. Att skriva ett dokument kan de flesta göra själva. Han fortsätter:

– Det är ju innehavaren som bäst känner sin anläggning, hur den används och belastas, och vad den utsätts för. Och det är ingen skillnad i omfattning eller när den ska kontrolleras, det enda är att nu ska du ha dokumenterade riktlinjer. Man kan se det här som en hjälp för innehavaren att skapa rutiner.

Det är även uppdaterade handböcker på gång: Handbok för innehavare av elanläggningar, Elinstallationer enligt elsäkerhetslagen och Regelsamling inom elsäkerhetsområdet, som Peter Tunell tror kan bli klara till årsskiftet. Elsäkerhetsverket kommer även att erbjuda utbildningar under december och januari för de som vill lära sig mer om hur man tar fram rutiner.

Föregående artikel Lättare att anmäla felaktig folkbokföring
Nästa artikel Fuktsensor larmar när det blir blött

2 Kommentarer

  • Hej,
   jag föreslår att ni kontakter elsäkerhetsverket för mer information.
   Bästa hälsningar
   Redaktionen

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här