AnnonsElectrolux

Nyproduktionen måste minska

22 aug 2022

Att bygga bort bostadsbristen anser många vara en självklarhet medan andra ser det nödvändigt att dra i handbromsen. Ett kontroversiellt uttalande. Fortsätter byggtakten som nu blir det omöjligt att nå de klimatmål som Sveriges riksdag har beslutat om.

Forskaren Pernilla Hagbert, KTH, tror på minskad nyproduktion, mindre bostadsyta per person och delat boende. Foto: KTH

Forskaren Pernilla Hagbert, KTH, tror på minskad nyproduktion, mindre bostadsyta per person och delat boende.

– På sikt måste nyproduktionen minska. Det är så klart en het potatis och går knappt att prata om politiskt, säger Pernilla Hagbert.

Vad har bostadsministern för kommentar?

– Att sluta bygga är inte görligt. Vi har konsekvent byggt för lite under lång tid i förhållande till befolkningsutvecklingen, men vi måste hitta ett sätt att göra det så hållbart som möjligt, säger bostadsministern Johan Danielsson, S.

Bostadsbrist

Pernilla Hagbert tycker inte att det räcker att bygga högteknologiskt eftersom ambitionen är att nå klimatmålen.

Förutom att minska nyproduktionen måste vi bo på mindre yta per person. I dag bor vissa trångbott medan andra har yta i överflöd.

– Det är inte i hyresrätterna som vi kommer att behöva jaga kvadratmeter. Omfördelning av ytan måste bli en politisk fråga, säger Pernilla Hagbert.

Hon menar vidare att de fastigheter som trots allt byggs i dag borde byggas på ett sätt så att de uppnår hållbarhetsmålen. Bäst är att bygga om redan befintliga byggnader.

Om forskaren Pernilla Hagbert fick bestämma hade omställningen redan varit i gång i stor omfattning.

– Det går alldeles för långsamt. Bostadsaktörerna måste skynda på sitt arbete men vi måste också förstå att det handlar om ett system. Det betyder att vi måste se över lagstiftning som är kopplat till upplåtelseformer, finansiering och annat. Det är stora demokratiska processer men de borde redan vara i gång.

Ett mer hållbart boende är delat och mindre konsumtions- och energikrävande. Så framtidens boende blir delat i olika nivåer. Vissa kanske delar saker i trappuppgången – andra själva bostaden.

Källa: Hem & Hyra

 

Föregående artikel SBAB sänker bolåneräntorna
Nästa artikel Har svensk bostadspolitik gynnat kriminella?

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här