AnnonsElectrolux Professional AB

Oanmälda arbetsplatskontroller – verktyg mot fuskföretag

5 jun 2024

 

brf Söder
GENREBILD. Takrenovering kräver god kontroll på skyddsanordningarna.

Byggherrar–exempelvis en bostadsrättsförening har ofta inte kontroll på vilka som arbetar med takrenoveringen, fasadputsningen eller stambytet. Ett sätt att få koll är att göra arbetsplatskontroller.

Byggföretag som anlitas, anlitar ofta i sin tur underentreprenörer, ibland i flera led. Huvudentreprenören har sällan tillräckligt många anställda för att genomföra projektet, och underentreprenörerna är ofta flexibla och kan ställa upp på kort varsel.

Underentreprenörerna kan vara snabbt på plats eftersom de inte följer kollektivavtal, inte respekterar arbetstidsregler och har en snabbt inkallad arbetsstyrka. De är också billiga eftersom de varken betalar skatt eller avtalsenliga löner. Slarv med säkerheten förekommer ofta.

För att få bättre kontroll kan byggherren anlita säkerhetsföretag som gör arbetsplatskontroller.

En kulen vårdag träffar Borätt forum Rebecca Falk och hennes kollega Anders Ahlqvist på säkerhetsföretaget Ansvar Säkerhet. Det har fått i uppdrag att inspektera en takrenovering vid en bostadsrättsförening på Söder i Stockholm. Iklädda hjälmar, skyddsskor och varselväst kliver de upp för byggställningen till det pågående takarbetet. De konstaterar att där finns godkänt och säkert fallskydd.

–  Vi presenterar oss, berättar på vems uppdrag vi är där, kontrollerar identiteten på alla som är på plats och att de finns i personalliggaren. Vi kollar vilket företag de arbetar för, och om de överhuvudtaget har rätt att vistas i Sverige. Vi kollar också att de använder rätt skyddsutrustning och att det råder god ordning på arbetsplatsen, säger Rebecca Falk.

Hon framhåller att man oftast hittar fel, särskilt bland utländska företag. De ska vara anmälda till utstationeringsregistret, men närmare 90 procent har struntat i det. Ansvar Säkerhet hittar ofta företag som inte betalar skatt vare sig i Sverige eller i hemlandet.

Läs mer i tidningen Borätt som landar i brevlådorna i början av nästa vecka.

Föregående artikel JM förhalar och hoppas på skadestånd
Nästa artikel Bopriserna – både köpares och säljares marknad

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här