AnnonsElectrolux Professional AB

Olaglig verksamhet kan bli dyrt för föreningen

10 nov 2021

Har föreningen koll på vad som sker i de kommersiella lokalerna? Om inte kan det stå en bostadsrättsförening dyrt. Samtidigt är det i dagsläget svårt att säga upp hyresavtal.

Intresseorganisationen Fastighetsägarna lyfte frågan i samband med ett förslag från Socialdemokraterna om att de vill att det ska bli lättare att vräka kriminella hyresgäster. Konsekvenserna för drabbade föreningar kan nämligen bli stora om det sker kriminell verksamhet i lokalerna.

– Precis som andra fastighetsägare riskerar en bostadsrättsförenings företrädare att dömas för samröre med terroristorganisation eller koppleri om uthyrning sker till fel hyresgäst, uppger Johan Kleeveland, förbundsjurist på Fastighetsägarna till Borätt.

Fastighetsägarna anser därför i ett eget förslag att det bör bli lättare för fastighetsägare, som bland annat bostadsrättsföreningar, att vräka kriminella från sina lokaler.

En förening bör kolla om blivande lokalhyresgäster finns hos Kronofogden. Foto: Krister Vikström/Kronofogden

En lokalhyresgäst har en indirekt besittningsrätt om kontraktet är längre än nio månader och den inte förhandlats bort i ett tidigare skede. Bostadsrättsföreningar kan dessutom utöver uthyrda lokaler ha bostadsrättslokaler. Där är det ännu svårare att bli av med oönskad verksamhet. 

Fastighetsägarna har tillsammans med Sveriges Allmännytta tagit fram en manual för tryggare lokaluthyrning. Där listar de bland annat att man ska göra en grundlig bakgrundskontroll hos myndigheter som Bolagsverket, Skatteverket, Kronofogden och dom­stolar. Men även att etablera en kontakt med den blivande lokalhyresgästen innan kontraktsskrivning och få en exakt beskrivning av vilken verksamhet som ska bedrivas.

Läs mer om hur man undviker att få olaglig verksamhet i sina lokaler i nästa nummer av Tidningen Borätt ute den 9 december.

Föregående artikel Lättare för föreningar att dela energi nästa år
Nästa artikel Ladda bilen – ansök nu!

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här