AnnonsMiele

Osålda bostadsrätter för en miljard kr

31 jan 2024

JM, Sveriges näst största bostadsbyggare, tvingas rea ut svårsålda bostadsrätter. JM, liksom andra stora aktörer som Peab och Obos, står inför en utmanande period på bostadsmarknaden, skriver SvD. Enligt rapporter har JM tvingats sänka priserna på bostadsrätter och har mer än halverat sin vanliga byggproduktion i Sverige.

Under det senaste året har antalet byggstarter minskat drastiskt, och JM har mer än halverat sin vanliga byggproduktion i Sverige.

– Hela 2023 har präglats av en sällsynt svag marknad, säger Johan Skoglund, Vd för JM. Foto: JM

I Sverige startade JM bara 829 bostäder 2023, trots att målet är en bit över 2 500. Därmed har två tredjedelar av JM:s normala byggande i Sverige gått upp i rök.

– Hela 2023 har präglats av en sällsynt svag marknad. Vi får gå tillbaka till början av 1990- talet för att hitta jämförbara utmaningar, säger Johan Skoglund, Vd för JM.

JM har nyligen varit tvungna att sänka priserna på bostadsrätter i Stockholm för att anpassa sig till marknadens förändrade dynamik. Kostnaden för dessa prissänkningar under det fjärde kvartalet uppgår till 60 miljoner kronor.

Rörelsemarginalen för JM, som tidigare låg över 20 procent i Stockholmsregionen under goda tider, har nu blivit negativ på grund av det nya marknadsläget. Värdet av JM:s osålda bostadsrätter närmar sig 1 miljard kronor, vilket gör att företaget antar en försiktig hållning till nya byggstarter.

Värdet av JM:s osålda bostadsrätter närmar sig 1 miljard kronor, vilket gör att företaget antar en försiktig hållning till nya byggstarter. Foto: Adobe Stock.

Det nya marknadsläget har slukat pengar, JM har skrivit av stora förluster i vissa projekt. Och nödvändiga prissänkningar i Stockholm har gällt färdiga bostadsrätter som utan extrapriser inte hade hittat köpare.

När du började som vd hösten 2002 hade Riksbanken en styrränta på 4,25 procent, alltså 25 punkter högre än idag. Ändå kunde JM bygga många fler bostäder på den tiden. Varför?

– Därför att det inte märktes samma kostnadsökningar som idag. Det fanns inflation men folk hade också stora löneökningar. Det speciella nu är att förändringarna har gått så fort att det påverkar stabiliteten, säger Johan Skoglund. Räntan är viktig men det allra viktigaste för våra kunder är att inte behöva oroa sig för jobben.

Men samtidigt växer bördan av osålda lägenheter. Man måste bygga för att ha något att sälja men det måste i längden gå att sälja med vinst. Kostnaderna för att bygga i Sverige har på ett par år stigit med 20 procent medan priserna på bostäder har fallit med 10 procent.

När tror du att JM kan bygga lika mycket som förr i Sverige igen?

– Förhoppningsvis 2026. Vi kommer att vara snabba när det vänder, och då skulle vi kunna ha över 2 500 byggstarter igen, avslutar Johan Skoglund som snart pensionerar sig som 62-åring.

 

 

Föregående artikel Kan pant i bostadsrätt försvinna?
Nästa artikel Humidus 5 snabba tips för att undvika vattenskador

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här