AnnonsElectrolux Professional AB

Planera ditt boende om du börjar bli gammal

3 jun 2024

Hur ska man undvika bolånetrassel efter pensionen? Det kan vara svårt att få nytt lån eller utöka det befintliga. Att planera sitt boende inför pensionen är avgörande för att undvika ekonomiska problem senare i livet. Här är några råd från experterna för att hantera bolån som pensionär.

Foto: Adobe Stock.

Det är viktigt att tänka på sitt boende och eventuella lån långt innan man går i pension. Att vänta tills man redan är pensionär kan göra det svårare att få ett nytt lån eller att utöka befintliga lån.

Kreditprövning för pensionärer

Storbankerna uppger att de inte har någon övre åldersgräns för att bevilja lån. Det som avgör är den långsiktiga återbetalningsförmågan. Pia Tverin, bolånechef på Nordea, förklarar att samma kreditprövning gäller för pensionärer som för andra låntagare. Dock innebär pensionen ofta en lägre månatlig inkomst, vilket kan påverka lånebeslutet.

Schablonkostnader och återbetalningsförmåga

Konsumentverkets schabloner, som de flesta banker använder i sina kalkyler för kvar att leva på, har något lägre kostnader för personer över 65 år. Detta kan vara till fördel för pensionärer vid låneansökan. Viktigt är dock att den pension som man har är tillräcklig för att täcka lånets kostnader.

Övriga tillgångar

Bankerna kan också ta hänsyn till andra tillgångar, såsom större sparande, vid bedömningen av låneansökan. Men den viktigaste faktorn är alltid att det finns en stadigvarande inkomst.

Försäkra sig om framtida behov

Det är klokt att försäkra sig om att boendet är anpassat för framtida behov. Att renovera taket eller byta ut badrummet kan bli nödvändigt, och det är inte alltid enkelt att använda ett lågt belånat boende som bankomat för dessa utgifter. Att ha en ekonomisk plan för sådana händelser är därför viktigt.

Genom att ta dessa råd i beaktande kan pensionärer bättre förbereda sig för framtiden och undvika ekonomiska svårigheter kopplade till bolån.

ÅTTA TIPS INFÖR PENSIONEN

Trifa Chireh, Länsförsäkringars pensionsekonom, betonar vikten av att tänka över boendefrågan i god tid, helst några år innan det är dags att gå i pension. Här är hennes tips om hur du får en bra boendeekonomi under pensionen:

  • Gör en pensionsprognospå minpension.se för att bilda dig en uppfattning om hur mycket pengar du kommer att få per månad.
  • Utvärdera olika boendealternativekonomiskt och praktiskt. Räkna igenom din ekonomi för att se hur mycket du kan låna för att köpa en bostad eller om ni ska hyra eller flytta till en mindre bostad.
  • Om du har goda marginalerkan du belåna bostaden för att öka ditt ekonomiska utrymme lite. Tänk på att både ränta och eventuell amortering ökar kostnaderna.
  • Om du säljer ditt husför att flytta till en hyresrätt eller för att köpa något mindre kan du behöva betala reavinstskatt.
  • Om du överväger att flyttatill en hyreslägenhet är det bra att ställa dig i bostadskö i god tid.
  • Amortera inte mer än nödvändigt.En kombination av sparande och amortering är det bästa sättet att känna sig trygg. Du kan inte betala en tandläkarräkning med ett obelånad tegelsten.
  • Hyr ut en del av bostadenför att både öka månadsinkomsten och möjligheten till bostadslån.
  • En medlåntagare kan vara medsom låntagare på ett vanligt bostadslån, exempelvis dina barn som inte själva behöver utnyttja sitt låneutrymme.

 

 

 

Föregående artikel Många föreningar kan bli klassade som oäkta
Nästa artikel Sex av tio hushåll med bolån har en belåningsgrad över 50 procent

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här