AnnonsElectrolux Professional AB

Priserna på bostadsrätter – ett lätt fallande fall

10 jun 2022

Maj var den första månaden på två år när bostadsrättspriserna sjönk. Störst nedgång hittar vi i Storstockholm där priserna föll med -2 procent. I maj såldes 13 procent färre bostadsrätter än vid samma tid i fjol. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik. Köparna har blivit färre samtidigt som utbudet har ökat.

Fasadbild

I Stor-Stockholm minskade priserna mest – ned med 2 procent.  I centrala Stockholm och centrala Göteborg sjönk priserna på bostadsrätter med en procent liksom i övriga riket. En bostadsrätt i Stockholms län kostar nu genomsnittligen 68 678 kronor per kvadratmeter. Under maj såldes 9 800 bostadsrätter i landet vilket är en nedgång med minus 13 procent jämfört med 2021.

– Två av tre svenskar äger sitt boende, och stigande räntor i kombination med en hög inflation minskar nu deras köpkraft. Vi märker att försäljningarna tar längre tid och bedömer att bostadspriserna kommer att fortsätta sjunka på många håll det närmaste året, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Inbromsning i Stockholm

Att temperaturen på bostadsmarknaden sjönk i maj var både väntat och naturligt. Inbromsningen syns tydligast i Stockholm. Det är också den marknad som gått starkast under det senaste året. Skillnaden mellan ut- och slutpris sjunker också, vilket är positivt för köparna och vittnar om en lugnare marknad, säger Jonas Rosén, vd Mäklarsamfundet.

Oftast tar det lite längre tid för säljarna att inse att deras bostad inte är värd lika mycket som för några månader sedan.

– Det är mycket psykologi på bostadsmarknaden när priserna börjar sjunka. Bostadsköpare brukar vara snabba med att räkna med en lägre prisnivå men inte säljarna, säger Marcus Svanberg.

Tre tips – så gör du en trygg bostadsaffär på en orolig marknad
  1. Köp och sälj vid samma tidpunkt. Bostadspriserna har under det senaste året stigit kraftigt i stora delar av landet. Men så länge du säljer och köper vid ungefär samma tidpunkt har tillfälliga upp- eller nedgångar i pris mindre betydelse.
  2. Se över din boendeekonomi. Om du har små marginaler i boendeekonomin – planera ditt bostadsköp utifrån hur stigande räntor och en förändrad inkomst skulle kunna påverka dig.
  3. Sälj först. Om du ändå känner dig osäker – sälj din bostad innan du köper en ny. Då vet du utgångsläget inför ditt köp och kan enklare räkna på vilken månadskostnad du känner dig bekväm med.

Källa: Mitti.se

Föregående artikel Veckans fråga: är du för gammal för ett nytt bolån?
Nästa artikel Att bo i bostadsrätt – inte alltid som man har tänkt sig

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här