AnnonsElectrolux Professional AB

Ränteuppgången den sista spiken i kistan för bostadsbyggandet

16 mar 2023

Det markant höjda ränteläget under okt-dec förra året gjorde att efterfrågan på nyproducerade villor och bostadsrätter fortsatte att sjunka i förhållande till utbudet i Sverige som helhet, enligt SBAB.

Kostnaderna inom byggbranschen fortsätter att stiga enligt färska siffror från Statistiska centralbyrån, SCB.

– Det är ett bistert läge i bygg- och anläggnings-branschen, säger Johan Deremar, nationalekonom Byggföretagen. Foto: Byggföretagen

– Tidigare var det byggmaterialen som drev på kostnaderna. Nu har detta växlat över till byggherrekostnader – vilket innebär att det främst är räntehöjningarna som gör att den rekordhöga byggkostnadstakten bibehålls, säger Johan Deremar, nationalekonom, Byggföretagen.

Byggherrens kostnader har ökat med 47,8 procent i årstakt medan entreprenörers kostnader ökade med 10,1 procent. Enligt SCB är nuvarande kostnadsökning den största ökningen i årstakt sedan 1974.

– Det är bara att konstatera att den snabba och markanta ränteuppgången på kort tid kraftigt har försämrat hushållens möjligheter att efterfråga nyproducerade villor och bostadsrätter. Bostadsbyggarna har det senaste året haft en mycket ansträngd situation med en kraftig ökning av byggkostnaderna. Detta till följd av prisuppgångar på material och annat som legat högt över inflationen i stort. Ränteuppgången – i kombination med de fallande priserna på andrahandsmarknaden – kan nog karakteriseras som den sista spiken i kistan för bostadsproducenterna just nu, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

 

Föregående artikel Ekonomin, ekonomin och rekrytering
Nästa artikel Viktiga detaljer – vem utser stämmoordförande och protokollförare till årsstämman?

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här