AnnonsElectrolux Professional AB

Regeringen föreslår enklare andrahandsuthyrning – får mothugg

13 jun 2024

Johan Nyhus vill inte se förenklade regler för andrahandsuthyrning. Det skulle minska tryggheten i föreningarna.Foto:Torbjörn Johansson,Borätt forum

Ett hot mot tryggheten i bostadsrättsföreningarna eller ett bra tillskott till bostadsmarknaden? Regeringens utredare föreslår att bostadsrättsinnehavare ska kunna hyra ut utan att få godkänt av föreningens styrelse.

HSB:s förbundsordförande Johan Nyhus hoppas att utredningen hamnar i papperskorgen.

För ett år sedan tillsatte Regeringen en utredning med uppdraget att titta på hur privatpersoner lättare ska kunna hyra ut sina bostäder. Uppdraget ska redovisas senast 2 september i år.

– Att göra det lättare för privatpersoner att hyra ut sina bostäder kan bidra till att bostäder hyrs ut i stället för att stå outnyttjade. På så sätt kan de bostäder som faktiskt finns, användas på ett mer effektivt sätt, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson i ett pressmeddelande.

Vidare skriver Regeringen att ”privatpersoners uthyrning av bostäder är ett viktigt komplement till den ordinarie bostadsmarknaden. Det kan till exempel underlätta för den som vill arbeta eller studera på en annan ort att snabbt hitta en bostad. /…/ Utredaren kommer titta på hur reglerna om privatuthyrning kan bli tydligare. Men också lämna förslag som gör det enklare och mer förmånligt för den vill hyra ut till exempel sin bostads­rätt eller sitt Attefallshus.”

HSB:s förbundsordförande Johan Nyhus ser förslaget som ett starkt hot mot bostadsrättsföreningarna:

– I förslaget ligger att bostadsrättsinnehavare skulle kunna hyra ut sin lägenhet utan att få uthyrningen godkänd av föreningens styrelse. En sådan ordning skulle innebära att otryggheten ökar, eftersom föreningen inte har kontroll över vilka som bor i huset, säger han.

Dessutom ifrågasätter han om det verkligen står en massa lägenheter tomma i svenska bostadsrättsföreningar:

– Inom HSB har vi i alla fall erfarenheten att människor köper sina lägenheter för att bo där, och att man bara hyr ut sin lägenhet om man har särskilda skäl, säger han.

Johan Nyhus har uppvaktat justitieminister Gunnar Strömmer i frågan eftersom han ser förslaget som olyckligt med tanke på den grova kriminaliteten som griper omkring sig i samhället:

– Jag hoppas att utredningen hamnar där den hör hemma – i papperskorgen, säger han.

Föregående artikel Styrelsens roller – vilka uppgifter har de? Sommarskolan avsnitt 1
Nästa artikel Är din bostadsrättsförening rätt försäkrad? – med Bolander & Co

3 Kommentarer

  1. Delar Johan Nyhus uppfattning till fullo!! Bättre då att subventionera/sänka hyrorna på de nybyggda hyresrätter som nu står tomma lite överallt – eftersom ingen har råd att flytta in i dem.

  2. Hej. Fullständigt vansinnigt att göra en sådan ändring. Är ordförande i en bostdsrättsförening och tycker att det redan idag är mycket lätt att hyra ut sin bostadsrätt om du skall studera, arbeta på annan ort. Finns också enkel ansökan för t ex samboprövning. Med verkliga och realistiska skäl så är det inga problem att hyra ut i andra hand. Tror som redan är sagt att det inte är speciellt många bostadsrätter som står tomma där ägaren önskar hyra ut. Du vet när du köper att avsikt skall vara att bo där. Det blir inte fler bostadsrätter tillgängliga med föreslagna regler. Gissar att det som skulle hända är att kapitalstarka och kanske kriminella köper upp bostadsrätter som man sedan hyr ut av ren ekonomisk vinning. Det lär då inte bli några låga hyror. Det kommer aldrig att göra att flera lägenheter blir tillgängliga. Kommer bara att ställa till det på bostadsmarknaden och framförallt i bostadsrättsföreningar. Ingen kommer att kunna ha koll på vad som sker i föreningen och vilka som till slut har kontroll. Idag är det redan vissa svårigheter att få medlemmar att ställa upp och arbeta i styrelsen och det lär inte bli lättare med den föreslgan ändringen. Mig veterligen har bara ett fall av nekad fortsatt uthyrning skett i vår förening. Då var det tydligt att efter flerårig uthyrning så skulle fortsättning bara ske för extra ekonomisk vinning.

    Se till att detta förslag skrotas snabbt. Är det någon i utredningen som bor i en bostadsrättsförening och kanske ännu hellre någon som sitter i en styrelse.

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här