AnnonsElectrolux Professional AB

Bolånen kan bli billigare att lösa

29 aug 2022

Foto: Adobe Stock.

Hur hårt slår stigande räntor mot hushållen? Det ska regeringen nu utreda. Bland annat ska den ersättning som bankerna tar ut när den som bundit sitt bolån vill säga upp det i förtid ses över.

Ränteskillnadsersättning. Det kallas avgiften som bankerna tar ut av den som vill lösa ett bundet bolån i förtid. Finansinspektionen har tidigare i år flaggat för att regeringen bör se över reglerna som enligt FI gynnar bankerna.

Nu får Konjunkturinstitutet i uppdrag av regeringen att analysera ersättningens utformning.

Under en pressträff på måndagen meddelade finansmarknadsminister Max Elger (S) att man ska se över effekterna ränteförändringarna har på svenska hushåll.

– Först och främst ska utredningen kartlägga hur svenska hushåll påverkas av stigande räntor, inte minst med bakgrund av hur de väljer att binda sina räntor, säger Max Elger och fortsätter:

– På basis av kartläggningen ska man fastställa om det finns behov av interventioner. Då lyfts särskilt ränteskillnadsersättningen fram och hur den kan påverka ekonomin för att nå ökad stabilitet och rörlighet på bolånemarknaden, säger han till TT.

Max Elger nämner att ränteskillnadsersättningen vara en faktor som gör att människor väljer kortare bindningstid framför längre.

Föregående artikel Bättre surr i föreningen med egna hårt arbetande bin
Nästa artikel Är timpris på el lönsamt för dig?

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här