AnnonsElectrolux Professional AB

Regeringen vill underlätta första bostadsköpet: Utreder nytt lån

29 jan 2021

Att spara pengar till kontantinsatsen är både roligt och jobbigt. Det är en stor summa pengar som förväntas finnas tillgänglig när du ska köpa din första bostad. För många blir sparandet långdraget och flytten får vänta. Men nu kan det vara på väg att ändras.

Drömmen om den första egna bostaden är vanlig hos många unga vuxna, att flytta hemifrån och äga sitt eget hem. Men för att kunna ta steget behövs lån och pengar till en kontantinsats. Detta gör det svårt för många då vi pratar om flera hundratusentals kronor.

Den tredje december beslutade regeringen att en särskild utredare ska undersöka och lämna förslag på hur man kan underlätta köpet av bostad för förstagångsköpare. Bland annat kommer ett startlån att undersökas. Ett lån som ska hjälpa förstagångsköpare med kontantinsatsen till den första bostaden. Det skulle göra att unga vuxna inte skulle behöva spara lika mycket samt att de snabbare kan komma ut på bostadsmarknaden. Utredaren ska undersöka hur lånet ska fungera med krav och betalningar.

”Ett sådant lån kommer ju underlätta”

Borätt Forum har varit i kontakt med den 23 årige Uppsalabon Tor Röjerås, som tillsammans med sin flickvän har planer på att köpa sin första bostad, för att ta reda på vad han anser om regeringens utredning om ett statligt startlån.

– Jag tror att det skulle underlätta för väldigt många människor. Om den egna delen av kontantinsatsen blir mindre kommer fler kunna komma ut på marknaden, vilket jag tycker är bra. Unga vuxna vill ju köpa sin första bostad och det som ofta sätter stopp är ju att kapitalet inte finns, säger han.

Kan det vara värt att vänta på ett sådant lån?

– Det beror ju på hur mycket man har och hinner spara, men ett sådant lån kommer ju underlätta. Att vänta skulle absolut kunna vara värt, men det beror ju på hur länge det tar innan det skulle implementeras, säger Tor Röjerås.

– När jag fick reda på att regeringen skulle utreda detta kände jag att det är något som är värt att följa och hålla sig uppdaterad kring. För oss förändrar det ingenting just nu men det är värt att kika på, säger han

Men trots de positiva tongångarna kring ett statligt startlån som skulle få ut fler unga på bostadsmarknaden känner Tor Röjerås en viss oro.

– Det finns en anledning till att gränsen (kontantinsatsen) är vad den är. Att unga som kanske inte borde ta lån kan göra det för att kraven förändras är en risk, det blir ju mer pengar att betala tillbaka. Då riskerar man att hamna i en tuff sits i framtiden, säger han.

Uppdraget ska redovisas senast den 1 november 2021.

Föregående artikel Undersökning: Det vill bostadssökarna ha
Nästa artikel Boverkets nya krav: Laddmöjligheter ska finnas vid nybyggen

1 Kommentar

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här